Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 12:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/11/27/sveavagen-18-57/

STHLM i mitt hjärta

Sveavägen 18.57

Rätta artikel

Utelivet utan krusiduller

Novemberkväll i Stockholms city. Den råa förvinterkylan sänker sig över Sveavägen och en narig vind drar fram längs boulevarden. Men pubar och kaféer har ändå sin beskärda del av gäster som obekymrat tagit plats vid uteborden: en kvinna insvept i gul filt med en cigarett i handen, en man i byggoverall som ser ut att fylla i en travkupong, ett par väninnor mitt uppe i ett intensivt samtal.

Tidigare rådde en avgränsad säsong för Stockholms uteserveringar. Borden ställdes ut i april och togs in i oktober. Men i dag kan krogar och kaféer erbjuda uteplatser även under vinterhalvåret. De finns i Kungsträdgården, längs Hornsgatan, vid Sankt Eriksgatan, på Sveavägen. Ofta med strålvärmaren påslagen och lånefiltar att svepa in sig i.

Det är något rörande med stockholmarnas utevurm. Alla vet att den opålitliga Stockholmssommaren erbjuder tio, högst femton kvällar som är idealiska för utesittning. Ändå envisas vi med att förtränga Stockholms geografiska läge – samma breddgrad som Grönlands sydspets – och flyttar ut så fort chansen ges.

Jag känner igen beteendet från Moskva, av alla ställen. Min tid i Moskva ligger visserligen ett drygt decennium bort, men moskoviternas okänslighet för kyla är något som tydligt finns kvar i minnet.

Längs de ständigt trafikerade Moskva­avenyerna stod påvra kiosker med en knippe plaststolar utanför. Även om termometern visade minus 20, nog satt det alltid några oberörda män och kvinnor och njöt av uppspritad Baltikaöl och en inplastad pirog. Ciggen i handen och blicken stoiskt riktad mot en punkt i fjärran.

Inte särskilt mondänt. Snarare utelivet utan krusiduller. Numera även i Stockholm.

Erik Ohlsson

Erik Ohlsson är Dagens Nyheters Mellanösternkorrespondent och var korrespondent i Moskva 1998 till 2002.