Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 02:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/11/29/vasaparken-12-40/

STHLM i mitt hjärta

Vasaparken 12.40

Rätta artikel

Hur länge klarar sig en ensam katt på Stockholms gator?

Häromveckan var Sigge försvunnen i Vasastan. På en inplastad lapp, upptejpad på en stolpe i Vasa­parken, beskrevs han av sin husse som ”slank och ganska ung”.

Minnena från vår Sammys rymningar fick mig att rysa av medkänsla. Hur länge klarar sig en ensam katt på Stockholms gator?

Första gången Sammy lyckades sticka var han också ung och slank – han kunde i alla fall pressa sig ut genom springan i det barnsäkrade fönstret.

Upptäckten gjordes på morgonen, barnen grät och jag ringde polisen. De rapporterade att en röd katt hittats av en man på Bastugatan, kanske en kilometer från oss. Jippie, det måste ju vara han!

Upphittaren lät lite sträng i telefonen, hur kunde vi vara så slarviga? När jag bad honom beskriva rymlingen sa han att den liknade katten Gustaf. Hm, Gustaf är ju rätt fet och Sammy var som sagt slank. Men röd, i alla fall. Det bara måste väl vara han?

Med blommor och bubbel som tack gick barnen och jag till Bastugatan. Det tog nog någon minut innan jag kunde ta till mig att det faktiskt inte alls var vår smala katt de hittat. Jag försökte till och med tänka att ”ja, men han kanske ser ut så där”. Hur barnen reagerade vill jag inte komma ihåg.

Sent samma kväll återfanns Sammy, på en list någon meter under fönstret. Hans färg smälte liksom ihop med fasadens. Han var oskadd men stum i flera dagar.

Lyckligtvis kom även Sigge i Vasastan till rätta. Det kunde man läsa på Twitter där mängder av medkännande människor retweetat ­husses efterlysning.

Malin Nordgren

Malin Nordgren är redaktör för Insidan och Sammy befinner sig numera i katthimlen.