Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2017/01/08/mall-of-scandinavia-20-30/

STHLM i mitt hjärta

Mall of Scandinavia 20.30

Det uppstod en form av fridfullhet

Jag köpte biobiljetter till min trettonåriga lillasyster. Kanske inte den roligaste julklappen, men jag hade inte träffat ­henne så mycket den ­senaste tiden och det kändes kul att göra något tillsammans.

Mall of Scandinavia har dessutom en Imax-biosalong och jag tänkte att den gjorde sig väl för den nya ”Star wars”-filmen. Trots att jag inte är någon shoppingfantast var jag också nyfiken på det nya jättevaruhuset som jag ännu inte hade besökt.

I USA brukar man kalla de stora shoppingcentrumen för kommersialismens kyrkor. Det är där rastlösa ungdomar i landets mindre städer träffar varandra och att åka till ”the mall” på helgen är en ritual för många familjer.

Riktigt så kul var inte Mall of Scandinavia. Gallerian såg ut precis som jag förväntade mig. Samma butiker som alltid, samma ­franchiserestauranger.

Men trots att den halvkalla taco-bowlen inte var något att hurra för och "Star wars"-filmen inte direkt lämnade något bestående intryck var det hela en trivsam upplevelse.

I den enorma gallerians oansenlighet uppstod en form av fridfullhet, ett utrymme för mig och min syster att umgås. Det var jag, hon och ett gäng hopplöst ointressanta butiker. Vi kunde prata om skolan, pappas pappiga sms-ande och hiphopartister som vi båda tycker om.

Det sägs att gemenskapen är en av de vikigaste anledningarna till att män­niskor är religiösa och på ett underligt sätt kände jag igen mig i beskrivningen att shoppingcentret blivit ett slags kyrka.

John Falkirk

John Falkirk är reporter och nog gubbigare än vad han vill erkänna.