Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2017/01/09/centralen-16-42/

STHLM i mitt hjärta

Centralen 16.42

Jag stiger med glädje in i ”suckarnas gång”

Bussen rullar in på Cityterminalen och jag andas ut. Inte bara för att den fyra timmar långa resan känts ovanligt äventyrlig med ett hastigt påkommet snöoväder och med tätt uppdykande blinkande blåljus som en påminnelse om att vi när som helst kan råka ut för en olycka. Rapporterna om klass två-varningar som med jämna mellanrum poppat upp i telefonen har inte gjort mig lugnare.

Nej, jag andas ut för att även den mentala resan varit påfrestande. Från storstaden, som jag kallar min hemstad, till småstaden, där jag växte upp.

Vid varje besök ramlar obehagskänslan över mig och jag slungas tillbaka till de tidiga tonårens känsla av ödslighet och tristess när jag går längs Storgatan. Jag möter bara enstaka människor och vid varje möte känns det som att vi granskar varandra. Är det här någon jag känner eller borde känna? Är expediten i butiken någon gammal klasskamrat som jag borde känna igen? Vet den här människan vem jag är släkt med trots att jag inte har en susning om vad han eller hon heter?

Kan det vara den mänskliga överlevnadsinstinkten att vi snabbt måste avgöra om den vi möter är vän eller fiende som lever kvar hos småstadsbor och gör att de måste ha ständig kontroll över sin omgivning?

Somliga kanske finner trygghet i detta, jag tycker det är underbart att varje dag möta nya, okända människor. Därför är det med glädje jag kan kliva av bussen och stiga in i ”suckarnas gång” på T-centralen.

Äntligen befinner jag mig i ett myller av människor som jag inte behöver granska för att fastställa om jag känner igen dem – och som inte tror att de känner mig.

Monica Gullberg

Monica Gullberg är biträdande printchef på DN och ser fram emot biofilmen "Småstad" som har premiär den 20 januari.