Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2017/01/19/tensta-alle-06-47/

STHLM i mitt hjärta

Tensta allé 06.47

Plötsligt känns kylan märkligt uthärdlig

Jag vaknar helt matt och förbannar min pojkvän eller bostadsmarknaden eller klassamhället eller vem som nu har bestämt att han ska bo mer än trettio sekunder ifrån DN:s redaktion.

På något sätt har det blivit så att jag numera börjar jobba okristligt tidigt om morgnarna – jag säger okristligt tidigt, men varje morgon blir jag lika kränkt när jag kommer till jobbet och inser att det redan vimlar av folk – och även om jag alltid varit enerverande morgonpigg måste det väl finnas gränser för hur snart efter tolvslaget en människa ska behöva lämna sitt (eller rättare sagt sin pojkväns) hem.

Men det gör det inte. Alltså vacklar jag upp, trålar med båda armarna släpandes längs med golvet efter något att ha på mig, och går ut.

I samma stund som jag kommer upp på en av gångvägarna intill Tensta allé blir jag glad. Fortfarande nyvaket avtrubbad och invirad i lager efter lager av halsduk känns kylan märkligt uthärdlig, den till synes evighetslånga tunnelbaneresan in till Fridhemsplan mysig, dagens etthundra miljarder texter att skriva inte så oöverstigliga.

För en kort stund mulnar det till i huvudet när jag som vanligt inser att det inte finns någonstans att köpa kaffe och snus vid tunnelbanan, men det ska inte få mitt nygoda humör att dala. Jag står still i rulltrappan för att spara energi. Sen går jag på tåget och åker till jobbet.

Greta Thurfjell

Greta Thurfjell är skribent på DN Kultur och har nu bara etthundra miljarder minus en texter kvar att skriva.