Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 07:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2017/01/23/roda-linjen-t-centralen-16-22/

STHLM i mitt hjärta

Röda linjen, T-centralen 16.22

Får man sticka i tunnelbanan?

Flickan tittar storögt på mig, och håller hårdare i sin morfars arm. Och jag blir så där osäker igen. Har jag brutit mot ännu en av alla dessa Stockholms­regler som jag inte känner till?

Några har jag lärt mig. Man måste ta av sig ryggsäcken i lokaltrafiken. Man får inte gå för långsamt. Man måste vara effektiv när man kommer fram till kassan.

Men får man sticka i tunnelbanan? Flickans blick från sätet mittemot tyder på motsatsen.

Det stod ”Slytherinhalsduk” på yngsta dotterns önskelista. För sju år sedan fick storasyster en röd- och guldrandig halsduk med ett lejon på – symbolen för elevhemmet Gryffindor i Harry Potters skola. Men då var jag hemmafru i Wien. Nu, som pendlande och heltidsarbetande, har jag inte tid att sticka och tänka ut mönster.

Dagen före julafton gick jag i alla fall och köpte två nystan grönt och ett nystan silverfärgat garn – elevhemmet Slytherins färger – och slog in i ett paket. På juldagsmorgonen började jag på halsduken. Och blev fast i träsket igen.

Hur har jag klarat mig utan att sticka under alla dessa år? En stressforskare berättade om vikten av återhämtning. Mindfulness är inget för mig, och tvärtemot vad alla säger blir jag bara trött, ledsen och nedstämd av att träna.

Men stickningen gör mig lugn, glad, hög – ja, nästan besatt.

Flickan och hennes morfar kliver av vid universitetet. Jag hör att de bara är på besök i stan på jullovet, på väg till Naturhistoriska riksmuseet.

Och jag vet alltså fortfarande inte om det är okej att sticka på tunnelbanan.

Maria Gunther

Maria Gunther är vetenskaps­redaktör på DN, och önskar i smyg att någon i familjen ska börja känna sig som en Hufflepuff. Och vilja ha en halsduk.