Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM i mitt hjärta

Vasastan 20.30

Oro är väl ändå mer ­förödande för ­hälsan, tänker jag

Kan jag få lite varmt vatten, tack?”

– Ursäkta?

Jag har bjudit hem tjejgänget från gymnasiet på middag. För varje tillfälle vi ses är det någon som har snappat upp ett nytt forskningsrön som snabbt får fäste hos samtliga.

Det började i sena tonåren när vi alla, inklusive jag själv, unisont fick för oss att vi var laktos­intoleranta. Vi betalade fem kronor extra för att få laktosfri mjölk i caffelatten och gjorde smoothies på sojayoghurt. Några år senare kom ”glutenintoleransen” och quinoa gjorde intåg i våra liv och fick ersätta alla produkter som innehöll gluten. Efter detta började det att handla mer om miljö och hälsa än om självdiagnostiserade allergier.

Till att börja med skulle allt vara ekologiskt. Sedan skulle i allra högsta grad all typ av fläskkött undvikas. Därefter kom köttlarmet, tätt följd av insikten att det egentligen inte är speciellt bra att äta fisk heller.
Nu är näst intill hela min bekantskapskrets flexitarianer, även kallat fuskvegetarian. Att dricka alkohol känns också otrendigt.

Stolt serverar jag min nya laktos- och glutenfria vegetariska paradrätt med en termos varmt vatten.

När vännerna har gått googlar jag livslängd i länder i Europa och ser till min förtjusning att de livsbejakande italienarna lever längre än svenskarna. Är det något som är förödande för hälsan är det väl ändå oro och ängslighet, tänker jag och korkar upp en flaska rött.

Ida Yttergren

Ida Yttergren är reporter på DN och tror att vi skulle må bättre av att sluta vara så ängsliga och i stället njuta lite mer av livet.