Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM i mitt hjärta

Folkungagatan 17.44

Så försvann Sveriges sista nothandel

Ska köpa en present och beger mig till Aulos Musik i det trevliga myllret av småbutiker på Folkungagatan. I denna nothandel kan man alltid hitta något passande till musikintresserade vänner. Oftast kommer man hem med något oplanerat till sig själv också.

Det var ett par år sedan sist och jag hittar inte butiken. Vet ungefär var den ska ligga ett par kvarter från Medborgarplatsen, men det är något som inte stämmer. Får tag i adressen på mobilen och inser att jag befinner mig alldeles intill. Men skyltfönstren är täckta av brun papp. Av nothandeln syns inte ett spår.

Hit har jag tagit mig då och då ända sedan jag kom till Stockholm på 80-talet för att botanisera bland noter och notböcker. Här kunde man bläddra bland notböckerna på samma sätt som i skivbackarna med vinyl. Alltid hittade man något som man inte visste att man behövde.

Sökte man efter något specifikt så fanns den mycket kunniga personalen snabbt till hands.

I kommentarer på Aulos Musiks inofficiella Facebooksida läser jag att butiken slog igen redan i höstas på grund av sjukdom och ekonomiska svårigheter. Det som återstod av nothandeln mot slutet kördes på tippen.

Detta ska vara både Stockholms och hela Sveriges sista nothandel. Och det är klart, om en nothandel inte kan överleva ens i Sveriges huvudstad, var skulle den då kunna klara sig någonstans?

Ibland känns det bara väldigt svårt att acceptera tidens gång.

Hans Arbman

Hans Arbman är reporter på DN och erkänner motvilligt att han själv ibland kollar på saker i stadens butiker – för att sedan beställa dem billigare på internet. Det ska han sluta med nu.