Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 16:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2017/01/31/gotgatan-16-15/

STHLM i mitt hjärta

Götgatan 16.15

Kan nya syskon födas utanför tullarna?

På ett Söderkafé häromsistens hejdade sig en tidigare kollega vid mitt bord, och vi hamnade i det outtömliga ämnet innerstaden kontra förorten. Var det inte möjligen så att den tidigare skarpa innerstadsgränsen börjar luckras upp?

Tendenser och goda försök till citykaraktär kan ses i till exempel Hammarby sjöstad och i sydväst, inklusive de redan från början stadsliknande klassiska förorterna Aspudden och Gröndal. Ett oundvikligt problem är geografin. Vattnet runt öarna. Sjöstaden är ingen plats dit Söderfolk släntrar för att kolla läget, även om båtfärder alltid är trevliga.

Det borde vara lättare i nordänden. Haga­staden är ett gott försök till uppluckring, men det är trots allt en bra bit från en överdäckad bangård vid Karolinska upp till Solna centrum eller Sumpan.

En storstad blir inte riktigt stor förrän det finns mer än ett centrum med verklig city­karaktär, som folk på ett naturligt sätt kan välja mellan, menade kollegan. Jag funderade och insåg att så där är det nog i Berlin, London och Paris. Kanske måste man nå tre fyra miljoner för att det ska bli så, tänkte jag.

Men sedan tänkte jag om. Öarna och vattnet, för tusan. Innerstaden har väl alltid varit fyra olika centrum. Pyttiga med internationella mått, förvisso, men Södermalm, Norrmalm, Gamla stan och Kungsholmen har ju faktiskt distinkt olika karaktär. Det nya är snarare att dessa fyra olika långa, olika klädda och olika pratsamma Stockholmssyskon börjar genmodifiera om sig till en och samma kis. Kan nya syskon till kisen födas utanför tullarna?

Anders Bolling 

Anders Bolling är reporter på DN. Med nio år i söderort och arton år i Nacka på nacken.