Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-30 03:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sundellssiffror/2014/06/06/hur-nationalistiska-ar-svenskarna/

Sundells siffror

Hur nationalistiska är svenskarna?

Idag är det den sjätte juni, Sveriges nationaldag. På dagen för 205 år sedan antogs 1809 års regeringsform, och för 491 år sedan valdes Gustav Vasa till kung (det var sista gången det hände – Gustav Vasa införde arvsmonarki). Sedan 2005 är nationaldagen helgdag, men firandet av den har inte slagit rot i de breda folklagren. I 2011 års SOM-undersökning uppgav var fjärde svarande att de firat nationaldagen.

Hur nationalistiska är vi då i Sverige? Enligt gängse uppfattning, inte särskilt. Vad jag kan se har statsminister Fredrik Reinfeldt inget inplanerat framträdande idag. Om han ska hålla något tal kommer det antagligen inte att låta som när USA:s president Barack Obama talade på fjärde juli förra året:

"...this improbable experiment in democracy, the United States of America, stands as the greatest nation on Earth. (Applause.) //...// A land of liberty and opportunity; a global defender of peace and freedom; a beacon of hope for people everywhere who cherish those ideals.”

Svenska politiker talar sällan om Sverige som världens bästa land, om att vi är en hoppets fyrbåk för folk över hela världen, och väldigt sällan gör de det framför en gigantisk flagga, vilket inte är helt ovanligt i USA. På närmare håll brukar också den norska nationaldagen firas med betydligt större entusiasm än den svenska.

Å andra sidan valde 5,7 procent av de röstande in ett uttryckligt nationalistiskt parti i riksdagen i september 2010. Jag tänkte därför att vi kunde titta på lite data som kanske kan säga något om hur nationalistiska svenskar är i förhållande till andra länder. World Values Survey genomför med fem års mellanrum undersökningar om värderingar och attityder i hela världen. I den senaste omgången, genomförd 2010-2014 (2011 i Sverige) ställdes bland annat frågan om hur stolt man är över att vara svensk, eller vilket land det nu gäller. De allra flesta svarar ”mycket stolt” eller ”ganska stolt”, så jag har valt att fokusera på andelen som uppger sig vara ”mycket stolta”. I Sverige 2011 var det 39 procent. I USA var det betydligt högre, 59 procent, och när frågan senast ställdes i Norge 2007 var det också mer än 10 procentenheter högre, 51 procent.

Faktum är att Sverige kommer först på 41 plats av de 52 länder som undersöktes i den senaste omgången. Allra stoltast över sin nationalitet är man i Qatar (98 procent) Ghana (95) och Ecuador (91). Det ska dock sägas att det här är urvalsundersökningar, så det finns en viss osäkerhet kring procenttalen. Hela listan visas i diagrammet nedan.

En annan möjlig indikator på nationalism är om man är beredd att försvara sitt land i händelse av krig, en fråga som också ställdes i undersökningen, med svarsalternativen ja och nej. Här placerar sig Sverige istället i mitten av skalan, med 76 procent som svarar jag. Det är överraskande nog betydligt fler än i USA, där bara 60 procent säger sig vara beredda att försvara landet. Japan hamnar i botten då bara 28 procent vill försvara landet, men då är också pacifism inskrivet i landets konstitution sedan nederlaget i andra världskriget.

Slutligen tänkte jag titta på siffrorna om hur stolt man är över att vara svensk ur ett lite annat perspektiv. De senaste åren har rasism och integration blivit en av de stora politiska frågorna. En indikation på att integrationen fungerar borde väl vara att invandrade själva känner sig stolta över att vara svenskar, eller i alla fall i lika hög utsträckning som de infödda. I diagrammet nedan visas skillnaden i procentandel mellan andelen som känner sig mycket stolta över att vara svenskar bland de som är födda i landet med två infödda föräldrar samt mellan de som är födda i utlandet eller födda i landet med två utlandsfödda föräldrar. Kanske är det fel att klumpa ihop de som är födda i landet med utlandsfödda föräldrar med utlandsfödda - det blev dock för få svarande per land när jag separerade dem. Negativa värden betyder att de infödda är mer stolta över att vara svenskar, eller motsvarande. Bara länder med minst 100 svarande med utländsk bakgrund har tagits med i analysen.

Sverige återfinns bland de länder där det är störst skillnader. Andelen mycket stolta är 18 procentenheter lägre bland de med utländsk bakgrund, 24 jämfört med 42 procent. Å andra sidan är skillnaden ungefär lika stor som i USA, som ju åtminstone uppfattat som ett land med en mer inkluderande nationell identitet. Men å tredje sidan så är de med utländsk bakgrund i USA ändå mer stolta över sin nationalitet än infödda svenskar med infödda föräldrar, 44 jämfört med 42 procent.

Sverige verkar alltså inte vara ett särskilt nationalistiskt land, i internationell jämförelse, och de flesta kommer nog inte att fira nationaldagen på något speciellt sätt idag. Men jag hoppas att alla som ändå gör det känner sig lika stolta över att vara svenskar, oavsett ursprung.