Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-29 12:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sundellssiffror/2014/06/18/vilken-partiledare-har-storst-vokabular/

Sundells siffror

Vilken partiledare har störst vokabulär?

Idag hålls mandatperiodens sista partiledardebatt i riksdagen. Det kommer fler debatter i media närmare valet, men det här är en möjlighet för partiledarna (förutom Stefan Löfven som inte har plats i riksdagen) att lufta sina favoritargument och tvåla till motståndarna en sista gång innan sommaren och Almedalsveckan.

Dagen till ära har jag därför gjort en analys av riksdagsdebatter, fast inte med fokus på någon av de tunga politiska frågorna. Istället har jag försökt undersöka hur stor vokabulär de olika partiledarna har. Inför valet finns det naturligtvis viktigare aspekter att fokusera på, men det kanske kan ge en liten fingervisning om hur partiledarna brukar tala.

Jag har för varje partiledare tagit 5000 ord i partiledardebatter, med start från den senaste som hölls i januari. Därefter har jag med den här webapplikationen räknat hur många av de 5000 orden som är unika, det vill säga hur många olika ord som förekommer i texten. En text som lyder "ett två tre ett" har fyra ord, men bara tre är unika, eftersom "ett" förekommer två gånger. Ju fler, desto större ordförråd, är tanken (här finns en likadan analys av hiphopartister!) 5000 ord är ungefär tio sidor text och också ungefär så mycket som partiledarna för Socialdemokraterna och Moderaterna säger i en debatt. Partiledare för mindre partier pratar mindre eftersom de kommer sist i talarlistan och färre därför tar replik på dem. I diagrammet här visas antalet unika ord för de nuvarande partieldarna och språkrören.

Överlag är det inga dramatiska skillnader. Annie Lööf, som använder flest unika ord, använder 1426 stycken. Det är 15 procent fler än Jimmie Åkesson, som med sina 1241 använder minst (färst!). Viss skillnad kan dock givetvis vara orsakad av tillfälligheter, som ämnesvalet.

Hur står sig de nuvarande partiledarnas ordförråd mot sina föregångare? Jag har samlat in motsvarande data för alla partiledare och språkrör sedan inför valet 1998, förutom Ulla Hoffmann (V) som bara var tillfällig partiledare efter Gudrun Schymans avgång. Helst skulle jag vilja gått ännu längre tillbaka, och till exempel få med erkänt duktiga talare som Olof Palme, men det verkar som det blivit fel i maskininläsningen av riksdagsprotokollen, och ”t” förväxlas ibland med ”l” till exempel vilket gör att de unika orden blir många fler, eftersom de är felstavade. Miljöpartiets Lotta Nilsson Hedström har också utgått eftersom jag bara hittat en partiledardebatt där hon var med, och då kom hon inte upp i 5000 ord. Resultatet för alla 25 partiledare visas i diagrammet.

De flesta håller på ungefär samma nivå som de nuvarande partiledarna, men det blir lite större spridning. Tre personer sticker ut: Olof Johansson (C), Alf Svensson (Kd) och Matz Hammarström (Mp) som alla använder fler än 1600 ord i sina 5000 som jag analyserat. I andra änden på skalan hittar vi istället Mona Sahlin (S) med endast 1161 ord, Maria Wetterstrand (Mp) och Göran Persson (S). Faktum är att vi återfinner alla socialdemokrater och vänsterpartister på nedre halvan, medan övre halvan domineras av centerpartister, kristdemokrater och miljöpartister. Betyder det något? Det är svårt att säga säkert, man skulle behöva analysera större textmängder.

Både Mona Sahlin och Göran Persson fick dock högre värden än Fredrik Reinfeldt när det gäller att ”tala så folk förstår”, enligt valundersökningarna. 2010 var det 24 procent som instämde i påståendet för Sahlin, och bara 17 för Reinfeldt. Tillsammans med ”Vet hur vanligt folk tycker och tänker” var det den enda kategorin där Sahlin fick högre värden än Reinfeldt.

Kanske är det ett medvetet retorisk grepp av socialdemokrater och vänsterpartister, att tala enklare? Jag avslutar med följande citat från Mona Sahlin 1982, hämtat från Wikiquote :

”De dåliga politikerna, det är sådana som aldrig kommer ut ifrån det här huset, till exempel, och som pratar på ett sådant sätt så att "vanliga", inom citationstecken, folk inte förstår.”