Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 01:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sundellssiffror/2014/06/28/vilken-ar-den-basta-dagen-under-almedalsveckan/

Sundells siffror

Vilken är den bästa dagen under Almedalsveckan?

Imorgon börjar Almedalsveckan på Gotland. Partierna har där varsin dag och ordnar seminarier och föreläsningar om partiets politik, och dagen kulminerar i att partiledaren håller ett tv-sänt tal på kvällen. Uppmärksamheten för veckan har bara ökat de senaste åren, och lär inte bli mindre med mindre än tre månader kvar till riksdagsvalet. Jag kommer själv vara där onsdag till söndag och prata om både korruption i svenska kommuner och om vilken roll samhällsvetenskapen spelar och bör spela i samhället. Kom gärna och säg hej!

Partierna tilldelas sin dag efter ett rullande schema. Den första dagen, söndagen den 29 juni, är i år Socialdemokraternas dag, eftersom de avslutade förra årets vecka. Därefter följer Kd, Sd, Mp, M, V, Fp och sist Centerpartiet. Alla medier med någon som helst politikbevakning kommer vara på plats, vilket ger partierna en bra möjlighet att synas och föra ut sina politiska förslag. Samtidigt är nog många rätt mätta på politik efter flera dagars konstant rapportering. Vilken dag är då bäst att tala på, om man vill ha mycket uppmärksamhet?

Jag har utgått från antalet artiklar som skrivs i fem av de största tidningarna (DN, SvD, GP, Aftonbladet och Expressen), enligt Retriever. Tanken är att mer uppmärksamhet är bättre. Den första grafen visar antalet artiklar per dag som nämner ordet ”Almedalen” i genomsnitt för de senaste fem åren, per veckodag. De åtta dagar som utgör själva veckan är rödmarkerade (den sista söndagen ingick inte 2009 och 2010 då Sd inte satt i riksdagen).

Antalet artiklar börjar öka på fredagen, ökar ännu mer på lördagen och drar igång på allvar på söndagen, Almedalsveckans första dag. Kulmen verkar infalla tisdag, onsdag och torsdag, då antalet artiklar i genomsnitt uppgår till 36 och 37 stycken i de fem tidningarna. Så långt rimmar resultaten med de från en (väldigt liten) undersökning där flest deltagare uppgav att onsdagen var den bästa dagen att synas på.

Men det här var bara artiklar som explicit handlar om Almedalen. Det intressanta är ju att se hur mycket som skrivs om partierna. Diagrammet nedan visar hur många artiklar som skrivits under politikerveckan och veckan efter (från och med första söndagen till lördagen två veckor senare) som nämner partiets namn de senaste elva åren. Mest skrivs det, inte helt oväntat, om S, följt av M, Sd och Mp. Minst av allt har det under de här två veckorna skrivits om Centerpartiet, vilket antagligen är ett symtom på partiets dåliga opinionssiffror.

Eftersom partierna byter dagar har vi en bra möjlighet att undersöka vilken roll dagen spelar. Jag har gjort en statistisk analys där jag tar hänsyn till vilket år det är, vilket parti det handlar om och vilken dag partiet har. Då kan vi få ett mått på hur många extra artiklar ett parti kan förväntas få om det presenterar en viss dag jämfört med en annan. Eftersom veckan bara haft med den andra söndagen i tre år har jag lagt ihop den med lördagen för tidigare år för att inte få så få fall. De fullständiga resultaten, för den som är van att läsa sådana här tabeller, finns här, men det viktigaste visas i diagrammet nedan. Det visar hur många artiklar som nämner ett visst parti i jämförelse med om partiet haft den första söndagen som dag.

Alla staplar är negativa – söndagen är alltså den bästa dagen, vilket inte känns orimligt. Entusiasmen är antagligen störst i början på veckan, och dessutom får alla andra partier förhålla sig till de utspel partiet gör på första dagen. Allra sämst verkar fredagen vara: partier som har det som sin dag får i genomsnitt 14 färre artiklar än förväntat jämfört med om de istället haft söndagen. Tisdagen verkar dock inte vara nämnvärt sämre än söndagen, vilket jag inte har någon bra förklaring för.

Inför årets Almedalsvecka verkar det alltså vara fördel Socialdemokraterna, i alla fall när det gäller potentialen för uppmärksamhet i medierna. Partiet som fått minst uppmärksamhet (sett till antalet artiklar) tidigare år, Centerpartiet, har ett tuffare utgångsläge då de blivit tilldelade den sista dagen. Vi får se om de har något ess i rockärmen - partiet skulle behöva lite medvind innan valet.