Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Baske mig!

Reinfeldts jultal

Statsminister Fredrik Reinfeldt summerar året och önskar svenska folket god jul… tror vi. Vi låter, som vanligt, vår politiske expertkommentator, Sven Östersjö, analysera.

Östersjöanalysen

Statsmannamässigt står Fredrik Reinfeldt på sin balkong och blickar ner över medborgarna. Med järnhand pekar han ut riktningen för konungariket. Rakt ner i den kalla, svarta, strömmen som rinner nedanför. Även om Reinfeldts tal inte får mig att brista ut i spontandans och glädjesång så inspirerar det, trots allt, till dikt. Håll till godo.

Midvinter Sveriges köld är hård. Stjärnorna gnistra och glimma. Trollhättesaaben behöver vård, nu i sin elfte timma. Finansenkrisens fjantar får bonus till slut. Men inget till den som försäkrats ut. Och Reinfeldt han stampar takten. För Reinfeldt är han som har makten.

Sven Östersjö
Politisk expertkommentator mm