Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 06:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2011/04/05/virtuell-hog-med-mastelasning-vaxer-inte-lika-mycket/

Teknikbloggen

Virtuell hög med måsteläsning växer inte lika mycket

Två program, Reeder och Read It Later, är viktiga förklaringar till att jag väljer min iPad som favoritpryl i intervjun som presenterar mig som ny bloggare på DN.se.

I en tid där mängden information på nätet växer i ett sanslöst tempo behövs det smartare sätt att hitta det man är intresserad av - men också att få tid att läsa det. Reeder hjälper till med det förra, Read It Later med det senare.

RSS är en teknik som gör det möjligt att prenumerera på nyheter från webbplatser. Det finns ett RSS-flöde för den här bloggen, det finns ett RSS-flöde för nyheterna på DN.se, det finns ett RSS-flöde för i stort sett varje webbplats som med någorlunda regelbundenhet uppdateras.

Finessen med RSS är att jag inte behöver besöka alla de webbplatser som jag är intresserad av, för att se om det finns något nytt sedan jag var där senast. Istället stoppar jag in adressen till RSS-flödena i ett särskilt program. Där trillar nya texter in i takt med att de  publiceras, alla samlade på ett ställe. Och ingen annan RSS-läsare jag har provat är lika bra som Reeder. Snabb, snygg och med bra funktioner för skicka lästips till vänner och bekanta via e-post, Facebook eller den inbyggda funktionen i Googles RSS-läsare Reader som Reeder bygger på.

Med många RSS-prenumerationer följer väldigt mycket som är läsvärt. Förr brukade jag ha en hög med utskrivna artiklar bredvid mig på skrivbordet,  sånt som skulle läsas någon gång när det fanns tillfälle. Obalansen mellan intressant läsning och tid yttrade sig tydligt, i form av en ständigt växande hög.

Med Read It Later har pappershögen blivit virtuell och flyttat in i min iPad. Read It Later är en kombination av tjänst på nätet och program i dator, telefon (antingen iPhone eller Android) eller iPad. Med ett knapptryck i webbläsaren, eller i Reeder, sparas texter jag vill läsa till Read It Laters tjänst på nätet. Nästa gång jag startar programmet i iPaden laddas de ner dit, med möjlighet att sortera in texterna i olika mappar.

Tack vare att Read It Later går att använda från iPad, telefon och dator finns läshögen alltid med mig. Ofta använder jag möjligheten precis som många andra av Read It Laters användare, som ett alternativ till en kväll i tv-soffan . Och som ett resultat växer sig högen inte alls lika stor som tidigare.