Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 20:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2011/05/03/bokcirkeln-ar-dod-lange-leve-cirkelboken/

TEKNIKBLOGGEN

Bokcirkeln är död, länge leve cirkelboken

Nätbutiker som Amazon och Bokus har gjort det möjligt att köpa vilken bok som helst, var du än bor, och få den levererad på några dagar. Med e-böckerna ser litteraturen ut att ta nästa stora steg. Men det handlar inte om att leveranstiden krymper från dagar till de minuter det tar att ladda ner boken från nätet eller att det blir möjligt att bära med i stort sett hur många böcker som helst i väskan.

Det nya är att bokcirkeln flyttar in i böckerna. Varje bok blir sitt eget, hårt nischade sociala nätverk.

De första stegen skymtar i Amazons e-boksläsare Kindle. Precis som i en vanlig pappersbok går det att stryka under de rader som är viktigast, roligast, mest upprörande. Men när man bläddrar i boken upptäcker man också rader som redan är understrukna. De meningar som många läsare markerat blir markerade också i alla andras exemplar.

Tyvärr sträcker sig Kindle inte längre än så. Att se att andra strukit under något är intressant, men mer spännande vore om jag också fick reda på varför de valt att stryka under något.

Nyligen lanserades en tidig version av Openmargin, en iPad-app som bygger på en ny tjänst som fixar just det. Programmet används för att läsa e-böcker, och precis som i Kindle finns möjligheten att stryka under de mest intressanta textpartierna. Men som användare kan man också göra en digital motsvarighet till anteckningar i en pappersboks marginal. Finessen i den digitala världen är att de kommentarer som jag skriver blir tillgängliga för andra att läsa, därav namnet Openmargin.

Openmargin är inte ensamma om den här idén. I Readmill, startat av svenskarna Henrik Berggren och David Kjelkerud, är delade marginalanteckningar en av idéerna. Inkling är ett annat exempel, med målsättningen att förbättra världens facklitteratur med hjälp av de tekniska möjligheter som utvecklingen ger. Text och bilder ska kompletteras med video, ljud och andra interaktiva funktioner. Och så diskussioner med andra läsare. Det är inte svårt att tänka sig tillbaka till högskolestudierna och fundera över vilka möjligheter det här ger för studenter som sitter och svettas över svårbegriplig kurslitteratur. Kurslitteratur, i form av en speciell läsplatta med tillhörande böcker, är också målet för Kno. Företaget fick i början av april in bland andra Intel och Andreessen Horowitz som ägare.

På det här sättet flyttar bokcirkeln in i boken. Med Amazon och Bokus introducerades världens konsumenter för den långa svansen. Böcker som bara säljer i något fåtal exemplar blev plötsligt lönsamma att sälja. Nästa steg är en lång svans av läsare.

Lunchdiskussionerna med kollegorna på jobbet handlar om bästsäljare som många läser. Men ju smalare bok, desto svårare att hitta någon att diskutera med. Så länge samtalet inte kan föras inne i boken. Då spelar det ingen roll om läsarna befinner sig tusentals mil från varandra, i boken kan de ändå träffas.