Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Teknikbloggen

Microsoft bjuder på en smygtitt av nästa Windows

Nästa version av Windows, Windows 8, blir en storsatsning på pekskärmar. Mycket inspiration hämtas från Microsoft operativsystem för mobiltelefoner, Windows Phone 7. Det mest påtagliga är att datorns utseende blir helt nytt. I Windows 8 finns inga ikoner, som vi är vana att se dem. De är ersatta med ”brickor”, på engelska ”tiles”. Fördelen, enligt Microsoft, är att det finns utrymme för mer information på en bricka. I videon är ett väderprogram ett exempel, där prognosen kan visas utan att programmet behöver starta.

Det jag gillar allra mest i filmen är det virtuella tangentbordet. Istället för att låta det täcka hela skärmens bredd, från vänster till höger, är det delat i två. Hälften av knapparna finns nära vänstra hörnet, resten i det högra. Det här betyder att alla bokstäver ska finnas inom räckhåll för tummarna, på samma sätt som de flesta idag skriver på en mobiltelefon. Är pekdatorn bara tillräckligt lätt borde det här kunna bli ett bekvämt sätt att skriva på.

Snyggt är också sättet som man väljer att placera två program sida vid sida. Däremot ser det ruggigt tråkigt ut när program med de traditionella Windows-utseendet hamnar bredvid ett Windows 8-program. Och frågan är om man verkligen kommer vilja köra Excel på en pekskärm?

Microsofts ambition är att Windows 8 ska bli ett operativsystem som fungerar lika bra på stora skärmar som små, lika bra med tangentbord och mus som på en pekdator. När vi får möjlighet att avgöra om de lyckas med ambitionen återstår att se. Inte ens något preliminärt lanseringsdatum har Windows 8 fått ännu, åtminstone inte officiellt.