Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-26 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2011/06/06/i-host-klipper-apple-sladden/

TEKNIKBLOGGEN

I höst klipper Apple sladden

När iOS, Apples operativsystem för iPhone och iPad, uppdateras till version 5 i höst är nyheterna många. Bättre system för att visa meddelanden om inkommande sms, kommentarer på Facebook och andra notifieringar var efterlängtat. Reminders är ett nytt program för kom ihåg-lappar, som bland annat kan vara kopplade till en viss plats - gå in på mataffären och få upp en lista med det du ska handla, till exempel. Den som vill använda fet och kursiv stil i e-post kommer kunna göra det. En starkare koppling till Twitter sa ryktena, och så blir det också i verkligheten.

Det var några av nyheterna när Apples stora konferens WWDC drog igång på måndagskvällen, svensk tid. Men den viktigaste nyheten i ett större perspektiv är kanske ändå att en iPhone och iPad i framtiden kommer gå att använda utan en dator. Idag krävs en Mac eller PC med Itunes för att aktivare telefon och pekdator. Med iOS 5 försvinner kravet på dator, iPhone och iPad blir då prylar som står på helt egna ben. För den som redan har en dator är betydelse av det här givetvis marginell. Men för Apple innebär det att marknaden för företagets produkter växer ytterligare. För den som ska köpa sin första dator blir plötsligt en iPad ett alternativ, förutsatt att man inte har större behov än vad Apples pekdator klarar av att uppfylla.

Vi vet nu också mer om Apples molntjänst. Apples ambition är uppenbarligen att iCloud ska bli en samlingsplats på nätet för allt det användarna själva skapar: Hit ska bilder, dokument, kalendrar, adressböcker och annat automatiskt synkroniseras. Och från iCloud vidare till andra Apple-prylar som användaren äger, oavsett om det är en dator, en telefon eller en pekdator. Börja skriva ett dokument på iPaden på väg till jobbet, fortsätt vid datorn, utan att göra något annat än att starta den.

Men i molnet ska också musiken finnas, både den som är köpt från Itunes store, men också musik som användarna köpt på annat håll ska kunna laddas upp. Det senare är en tilläggstjänst som kostar 25 dollar om året. Någon strömmande tjänst är det dock inte frågan om, låtarna kommer att laddas ner till de prylar där de ska spelas upp. Tanken är också att andra företag ska kunna bygga tjänster på iCloud, och låta användarna utnyttja lagringsutrymmet till ännu fler funktioner. Därmed blir iCloud en konkurrent till populära tjänster som Dropbox.