Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2011/06/08/nu-ska-europas-kulturarv-hackas/

Teknikbloggen

Nu ska Europas kulturarv hackas

Rätta artikel

På fredag möter 30 webbutvecklare det europeiska kulturarvet på Livrustkammaren. Under 24 timmar ska deltagarna i Hack4europe utveckla nya tjänster som bygger på den information som finns i databasen Europeana. Tävlingen är ett uppdrag från EU-kommissionen, målen är bland annat att visa på möjligheterna som en fri tillgång till data innebär. I Europeanas databas finns 17 miljoner poster, främst från museer runt om i Europa.

I Sverige står Riksantikvarieämbetet som arrangör, under veckan genomförs liknande event i London, Barcelona och Poznan. Karin Nilsson på Riksantikvarieämbetet förklarar satsningen så här för mig:

"Vi tror att det är ett bra sätt för oss inom kulturarvsinstitutionerna att träffa de som bygger digitala tjänster och genom det nå ett erfarenhetsutbyte där vi kan lära oss vad utvecklarna behöver för att kunna bygga tjänster och de kan se vilken kunskap om datan som finns på institutionerna. Dessutom hoppas vi att vi kan uppmärksamma att det skulle finnas en större möjlighet att bygga tjänster så att kulturarvet blev mer tillgängligt om till exempel större bildsamlingar CC-licensereras."

Det är inte första gången det arrangeras dygnslånga utvecklarmaraton i Sverige. 24 hour business camp var det första, där fokus var på affärssidan. I höstas arrangerades Codemocracy, med en inriktning på vad som är möjligt att bygga med hjälp av data från offentliga källor. Från myndighetshåll driver E-delegationen på utvecklingen, med målsättningen att mer data från myndigheter ska bli tillgängliga för utvecklare.

Både 24 hour business camp och Codemocracy har resulterat i en hel del intressanta projekt. Ska därför bli spännande att se vad de 30 deltagarna på Hack4europe hackar ihop. Ett exempel på vad som är möjligt har Riksantikvarieämbetet redan byggt. Kringla.nu är en sökmotor för information som finns hos svenska kulturarvsinstitutioner.

Karin Nilsson igen: "'Sharing is caring' och informationen behöver nyttjas för att vara angelägen för ett framtida samhälle."