Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 13:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2011/06/15/basta-kulturhacket-mixar-gamla-och-nya-bilder/

Teknikbloggen

Bästa kulturhacket mixar gamla och nya bilder

Rätta artikel

Gamla bilder, moderna mobiler och engagerade användare. Det blev en lyckad kombination vid helgens programmerartävling Hack4europe.

Det segrande bidraget Timemash använder mobilens gps för att avgöra var användaren befinner sig och hämtar historiska bilder från närområdet från den stora databasen Europeana.

Så långt inget nytt, bland annat har Riksantikvarieämbetet utvecklat tjänsten Kringla som fungerar på ungefär samma sätt.Men Jonas Bolin och Martin Duveborg, som för övrigt också jobbar på Riksantikvarieämbetet, lägger i Timemash till en aspekt av crowdsourcing. Tanken är att användaren inte ska nöja sig att titta på ett kort som visar hur det såg ut på platsen vid förra sekelskiftet. Med mobilens kamera ska de också ta en bild som visar hur det ser ut idag och ladda upp den till Timemash.

"Vi vill låta folk få direktkontakt med all historia som finns runt omkring dem", förklarar Jonas Bolin.

Tanken är att arbetet som användarna bidrar med ska förbättra informationen i databasen. Dels genom de nytagna bilderna som blir tillgängliga för andra att titta på. Dels genom att gps-data från telefonen används för att mer exakt uppdatera informationen om var de gamla bilderna är tagna.

"Förhoppningen är att folk ska använda appen för att upptäcka och utforska historien. En vidare förhopping är att folk verkligen ger sig ut och tar bilder, något som skulle berika datan i Europeana."

Jonas Bolin och Martin Duveborg var inte de enda i Livrustkammaren som hade idéer om att låta användarna bidra. Myhometo.wn har en liknande idé, där användaren ska kunna titta på bilder från platser de känner till och skriva in bildtexter när det är något de känner igen.  Museumville är en annan spännande idé, där personerna som använder tjänsten ska kunna sätta ihop sin egen konstsamling bestående av fotografier från Europeana.

Som segrare i den svenska deltävlingen av Hack4europe kommer Timemash att delta i finalen i Bryssel senare i veckan. Presentationer av alla bidragen från den svenska tävlingen finns i Riksantikvarieämbetets Youtube-kanal.

(Uppdaterat: Ser att personerna bakom Myhometo.wn bloggat lite om tankarna med sitt bidrag, och dessutom gett tjänsten ett svenskt namn.)