Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Teknikbloggen

Betyder det här att stillbildskamerans dagar är räknade om några år?

Världens första digitala systemkamera var Kodak DCS100. Kamera, som lanserades 1991, var en ombyggd Nikon F3 och tog bilder med en upplösning på 1,3 megapixel. Fotografierna lagrades på en 200 megabyte stor hårddisk som fotografen hade hängande i en låda över axeln. De professionella fotografer som ville ligga i den tekniska frontlinjen fick lägga 30000 dollar.

Det här är kamerahistoria som är värd att ha i bakhuvudet när man tittar på bilden som fotografen Vincent Laforet lagt upp på sin blogg. När han publicerade sitt blogginlägg om bilden bad han läsarna gissa vilken kamera den är tagen med. Många gissar på en ny systemkamera, men flera träffar rätt direkt: En Red Epic M.

Har du aldrig hört talas om kameran är det inte särskilt märkligt. Det är samma modell som regissörer som James Cameron och Peter Jackson fastnat för. Inget för vanliga konsumenter, alltså.

Vincent Laforets bild är inte ett fotografi så som vi brukar tänka på dem. Istället är det en enskild bildruta plockad ur en film.

Visserligen kostar en Red Epic M lika mycket idag som två Kodak DCS100 gjorde för 20 år sedan. Men teknik- och prisutveckling har satt kameror som vida överträffar DCS100 i händerna på vanliga konsumenter.

Frågan är hur länge det dröjer innan vi konsumenter slutar skilja på stillbilds- och filmkameror och bara kommer att prata om kameror.