Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Teknikbloggen

På åtta minuter blir din iPhone en kortterminal

I fredags släpptes iZettle, en svensk iPhone-app som gör om Apples telefon till en kortterminal. Med iZettle i telefonen kan vem som helst, privatperson likaväl som företagare, ta betalt med kreditkort.

Att komma igång är överraskande enkelt. Från det att jag startar nedladdningen i Itunes Store tills dess att jag genomfört första köpet går det åtta minuter. Det som återstår i processen är att verifiera mitt bankkonto, dit iZettle ska överföra dina pengar, vilket tar några dagar.

iZettle kan användas på två sätt. Utan en kortläsare matar man in kortnumret för hand, med en kortläsare blir köpet ungefär som i vilken butik som helst. Med skillnaden att köparen inte matar in sin pin-kod utan istället skriver under köpet för hand, genom att göra sin namnteckning på telefonens skärm.

För företag kan det här bli ett billigt och smidigt sätt att ta betalt, beroende på hur många kortaffärer de genomför varje månad. För privatpersoner kan iZettle bli ett enkelt sätt att exempelvis dela på notan på krogen. Men enkelheten kommer till kostnaden av några kronor: 1,50 kronor + 2,75 procent av varje transaktion. Enligt iZettle billigare än nuvarande företagslösningar för många småföretag, men för privatpersoner dyrare än att hantera kontanter.

I USA jobbar Twitter-grundaren Jack Dorsey med en liknande lösning, som fått namnet Square. Och här i Sverige lanserade Payson i somras Payd, en iPhone-app som också gör det möjligt för privatpersoner att enkelt skicka pengar till varandra. Payd är under en testperiod tillsvidare gratis att använda.

För den som vill läsa mer om hur framtidens pengatransaktioner kan se ut rekommenderar jag Wireds stora artikel från februari 2010, The Future of Money.