Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Teknikbloggen

Microsoft visar upp nästa Windows

I går visade Microsoft upp sina idéer för nästa version av Windows 8. Sedan tidigare visste vi att Microsoft satsar på ett helt nytt utseende. Borta är datorns skrivbord, fyllt med ikoner. Istället har Microsoft utvecklat ett användargränssnitt som fått namnet Metro. Den som sett en mobiltelefon som använder Windows Phone 7 kommer att känna igen sig. Ikonerna är ersatta av brickor, men istället för att bara vara genvägar till program kan brickorna också visa information. Nyheter, inkomna mail, bilder eller annat. Metro är i första hand anpassat för att styras med händerna, men det betyder inte att tangentbord och mus har spelat ut sin roll i Windows-världen.

Microsoft avslöjade också att Windows 8 kommer vara tätt kopplat till molnet. Den som väljer att lagra sina dokument hos Microsofts Skydrive kommer enkelt kunna komma åt dem från vilken Windows 8-maskin som helst, oavsett om det handlar om en pekdator eller en underhållningsmaskin i vardagsrummet. Till skillnad från Apple, som åtminstone tills vidare håller fast vid ett operativsystem för datorer och ett annat för bärbara prylar, satsar Microsoft nämligen på att samma operativsystem ska kunna gå att använda över hela spännvidden, från pekplattor till fullstora datorer.

Den som har en dator över – att installera på den man dagligen använder är inte att rekommendera – kan ladda ner en tidig testversion gratis redan nu. Alla datorer som kan köra Windows 7 ska också klara Windows 8, och alla program som fungerar i det äldre operativsystemet ska utan anpassning fungera under åttan.

När en färdig version ska finnas klar vill Microsoft inte prata om än.