Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2011/09/20/manga-bilder-blir-det/

TEKNIKBLOGGEN

Många bilder blir det

Aaron Yeo laddade upp bild nummer fem miljarder till Flickr förra hösten. Bild nummer sex miljarder laddades upp i augusti, men är inte licenserad med Creative Commons och kan därför inte visas här.

Hittar ett blogginlägg hos fotosajten 1000memories där det görs ett försök att uppskatta hur många fotografier vi människor har tagit sedan den första exponeringen. Utifrån uppgifter om bland annat antalet anställda hos Kodak och produktionen av silverhalid landar 1000memories i 3500 miljarder bilder.

Men än mer fascinerande än totalsumman är ändå tillväxttakten. Flickr var länge en av de mest populära sajterna för att ladda upp bilder till nätet. För ett år sedan letade Hans Kullin fram bild nummer fem miljarder. Och i augusti visade företaget upp bild nummer sex miljarder. En miljard bilder på ett år är ingen dålig tillväxt. Ändå står Flickr idag för en bråkdel av alla bilder som finns på nätet, antalet bilder på Facebook växer med en helt annan hastighet. På Quora svarar Justin Mitchell, anställd på Facebook, på frågan om hur många bilder som laddas upp till det sociala nätverket varje dag: 200 miljoner - sex miljarder nya fotografier. I månaden.

Många bilder blir det.