Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 15:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2011/10/25/finns-ditt-losenord-i-den-hackade-databasen/

Teknikbloggen

Finns ditt lösenord i den hackade databasen?

Nu står det klart att de publicerade hash-koderna kommer från en attack mot webbplatsen Bloggtoppen.se. Drygt 90.000 kontouppgifter finns med i filen som har lagts upp på nätet.

Utvecklingsavdelningen på IDG, förlaget som bland annat ger ut Computer Sweden, har under eftermiddagen byggt en tjänst där man enkelt kan testa om man är drabbad. Besök Computer Sweden och mata in dina e-postadresser i formuläret längst upp. Finns du med, då är det läge att byta lösenord på andra tjänster också.

Passa samtidigt på att fundera över dina lösenord: Välj sådana som är svåra att gissa, som troligen inte finns med i en ordlista av något slag. Och återanvänd inte samma lösenord på många ställen på nätet. Så länge du bara använder varje lösenord på ett ställe minskar konsekvenserna av en sådan här attack.

Att komma ihåg många lösenord är dock svårt. Ett sätt är att använda specialprogram som hjälper till. Ett bra sådant är 1password.