Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Teknikbloggen

Han skriver den svenska blogghistorien


Jonas Söderström skriver en bok om den svenska blogghistorien. Foto: Björn Falkevik.

Jonas Söderström, till vardags konsult på Inuse, skriver också böcker. Den senaste, "Jävla skitsystem", handlar om alla dåliga it-system som orsakar stress och dåligt humör. Någon gång hoppas han kunna skriva "Älskade, underbara system". Men först blir det en bok om den svenska blogghistorien.

– Men den boken blir kanske startpunkten för den om de älskade systemen. Många som bloggar älskar verkligen sina system.

"Jävla skitsystem" innehåller inte bara exempel på sånt som är dåligt, utan även exempel på system som är bra och faktiskt fungerar. Som just bloggverktyg:

– Bloggarna fick ett så stort genomslag eftersom de var och är väldigt enkla att använda, säger Jonas Söderström och fortsätter:

– För tio år sedan pratades det om "bloggträsk", och de traditionella medierna ville inte ha med bloggarna att göra alls. Idag bloggar alla. De stora mediehusen, men också institutioner som Dramaten, Livsmedelsverket och vår utrikesminister.

Målsättningen med boken är bland annat att skildra några viktiga faser i bloggarnas utbredning i Sverige. Som de tidiga pionjärerna och modebloggarna.

– Jag intervjuar flera av dem som var tidigt ute med en svensk blogg, och det finns några saker som verkar återkomma. Det ena är att bloggandet startade i ett missnöje. Det fanns ingen tidning som skrev om saker man var intresserad av, eller gjorde det på ett sätt man inte var nöjd med. Med bloggverktygen fanns en möjlighet att publicera sig själv, säger Jonas Söderström.

Tekniken har självklart varit viktig. Inte bara för att bloggverktygen var enkla att komma igång med, utan också för bloggarnas genomslag. När de som skrev bloggarna började länka till varandra seglade de så sakteliga högre upp i sökmotorernas resultat. Och samlingssajter, som Knuff.se, var viktiga för att få genomslag för det man skrev.

– En av mina hypoteser är att Knuff.se och de andra samlingssajterna också var viktiga för att skapa en vi-känsla mellan dem som var tidigt ute.

Nu skriver du på en bok om bloggens historia i Sverige, men vad tror du om framtiden?

– Facebook och Twitter har ju tagit över en stor del av bloggarnas roll. Men samtidigt kan Facebook och Twitter aldrig bli lika personligt som en blogg. Därför tror jag att bloggarna kommer fortsätta att stå starka. Dessutom, många av de länkar som delas på Facebook och Twitter leder ju vidare till en blogg.

Planen är att boken Den svenska blogghistorien ska publiceras till sommaren.