Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/02/28/betyder-den-grona-lampan-att-nagon-tjuvkikar-pa-dig/

TEKNIKBLOGGEN

Betyder den gröna lampan att någon tjuvkikar på dig?

Ibland har jag undrat varför min bärbara dator har en liten lysdiod som visar att webbkameran är igång. Om jag har ett videosamtal med någon så vet jag ju om det ändå, det behövs inget grönt ljus som gör mig uppmärksam på det.

Men så snubblade jag över en länk till en artikel i januarinumret av GQ. Och tänkte om.

Det är lång läsning. Kortversionen är ungefär så här: Hackare utvecklar program som låter honom titta in hemma hos intet ont anande människor via deras webbkameror.

En viktig påminnelse bjuder artikeln också på: Bara för att ett meddelande kommer från en vän behöver det inte vara ofarligt. Det var som bilagor till chattmeddelanden och e-post från släkt och vänner Luis Mijangos spred sitt program. Först hackade han någons konto och sen skickade han meddelanden därifrån för att få andra att installera programmet.