Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-18 00:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/03/07/undvik-internetavbrott-kolla-om-datorn-smittats-av-dnschanger/

TEKNIKBLOGGEN

Undvik internetavbrott, kolla om datorn smittats av DNSChanger

Läser på .SE:s blogg ett inlägg om trojanen DNSChanger. Den är en av de mest spridda trojanerna på nätet just nu, och har en rätt smart funktion.

I de datorer den smittar angrips DNS-funktionen. Domännamn går att jämföra med en telefonkatalog. På nätet används egentligen siffror som adresser. Men att komma ihåg att dn.se finns på 217.114.89.134 (prova gärna att kopiera sifferkombinationen och klistra in i webbläsarens adressfält) är inte helt enkelt.

När någon knappar in blogg.dn.se i webbläsaren skickar den en fråga vidare till DNS, domännamnssystemet, och får då reda på vilken ip-adress som DN:s server har.

Det DNSChanger gör är att ersätta de DNS-servrar som datorn är inställd att använda med "falska" servrar som skickar användaren vidare till fel webbsida. Skriver man in exempelvis google.com i adressfältet skulle det kunna innebära att man kommer till en webbsida som ser ut som Google, men som försöker smitta datorn med ytterligare virus.

De falska DNS-servrar som DNSChanger utnyttjar har dock varit under FBI:s kontroll ett tag, och skickat användaren rätt. Men den 9 juli kommer de att stängas ner, och då blir det svart i rutan hos de datorer som är smittade av trojanen. Mail, webb och de flesta andra nättjänster kommer att sluta fungera eftersom det inte längre finns någon DNS-server som svarar när datorn försöker ta reda på vilken ip-adress som hör till ett visst domännamn.

Lösningen är att innan den 9 juli, helst så snart som möjligt så klart, använda ett antivirusprogram för att undersöka om datorn är smittad.

Gör det.