Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-09 21:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/03/20/visst-finns-det-natmobbing/

TEKNIKBLOGGEN

Visst finns det nätmobbing

I diskussionerna som följt efter den lyckade kärleksattacken mot Emochan.org har jag återigen stött på irritation över begreppet "nätmobbing".

"Nätet är bara en av många plattformar där mobbing förekommer. Fokusera inte på nätet, fokusera på problemet istället", heter det.

På ett sätt är det resonemanget givetvis giltigt. Internet är bara en ny plattform för våra relationer. Att mobbing förekommer på internet är inte och kommer aldrig att vara nätets fel, lika lite som det går att skylla mobbing på "skolgården".

Men få skulle hävda att det är fel att prata om nättidningar och sociala medier, att det skulle vara samma sak som papperstidningar och telefon och att inget har förändrats med digitaliseringen.

Och om vi är överens om att internet förändrar förutsättningarna för vissa former av mänsklig kommunikation, då måste vi också se att det gäller även för de mindre smickrande formerna av den mänskliga naturen.

Det är fortfarande mobbing i sig som är problemet, inte var den tar sitt uttryck. Men omfattningen på det som förekom på Emochan.org, innan webbhotellet där sajten låg tog sitt förnuft till fånga och stängde ner sajten, är svår att föreställa sig utanför nätet.

Men, tyvärr, är det lika svårt att tänka sig att motdraget, initierat av Hanna Fridén, skulle hända på en skolgård. Att massor av människor kan gå ihop och dränka de kränkande inläggen i en flod av söta bilder och diskussioner om goda recept är en positiv sida av internet.

I ett inlägg skrivet efter att Emochan.org stängdes avslutar Hanna Fridén med orden "Vi ska visa att omtanken är större än hatet och jag tror att det är ett sätt att vinna många fighter på."

Hoppas att hon har rätt.

Uppdatering: Tidigare länkade det här blogginlägget till www.emochan.org. Men på Twitter gjorde Michael Bingmert mig uppmärksam på att varje inlänk till domännamnet kan ge sajten bättre placering på nätets sökmotorer, om den skulle öppna igen. Och det vill jag givetvis inte bidra till. Därför är länken nu raderad.