Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 06:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/04/04/instagram-nu-ocksa-for-android/

Teknikbloggen

Instagram nu också för Android

Nu kan också de som har en Android-lur börja använda den populära fototjänsten Instagram. Efter att ha laddat ner appen från Google Play är det samma upplevelse som miljontals instagrammare på Iphone redan vant sig vid: Ett snabbt sätt att ta en bild, lägga på ett filter och publicera den på nätet så att alla vänner kan se den.

Och Android-användarna verkar ha stått i en virtuell kö och väntat på Instagram. Enligt New York Times strömmar det till 2000 nya användare i minuten.

Frågan är bara om alla som installerar appen på sin Android-lur också kommer igång med tjänsten. Med den första telefonen jag testade ifrån, en ny Sony Xperia S fungerade det nämligen inte. Efter att ha tagit en bild eller öppnat en från kamerans arkiv får jag meddelandet att den är för liten, och därmed inte kan användas. En sökning på felmeddelandet ger ett förslag på lösning. Men det hjälper inte. Instagram vill ändå inte kännas vid bilderna från kameran. Med telefon två, en äldre Sony Ericsson Arc S, går det däremot bättre.

Succén bakom Instagram ligger säkert till viss del i filtren, som lyfter mobilbilderna. Men filter finns det fler kameraappar som har. Väldigt viktigt är ett annat designbeslut som Instagram har gjort. När jag startar appen är det första jag ser mina vänners senaste fotografier. För att själv kunna dela med mig måste jag först titta, vilket gör att Instagram skiljer sig rejält från de flesta andra tjänster för bilddelning på webben. Det normala är annars att jag som användare kan välja det ena eller det andra. Instagrams designval innebär att jag kan vara säker på att någon ser mina bilder, vilket gör det hela mycket roligare.