Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 19:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/04/11/jeopardymastare-hjalper-amerikanska-lakare/

Teknikbloggen

Jeopardymästare hjälper amerikanska läkare

Förra våren skrev jag om datorer och mänskligt språk i Språktidningen. IBM:s superdator Watson var ett av exemplen i artikeln, som handlade om varför det är så svårt att lära datorer att förstå mänskligt språk.

Watson var ett avancerat pr-jippo från den amerikanska it-jätten. En dator som skulle tävla mot två amerikanska stormästare i Jeopardy. Och gjorde det med stor framgång, det slutade med utklassningsseger.

Men även om Watson var ett pr-jippo så är tekniken bakom framgången i frågesporten mycket mer än så. IBM:s tekniske direktör här i Sverige, Mikael Haglund, nämnde ett par olika områden där företaget trodde att tekniken skulle komma till användning. Sjukvården är ett av dem.

Den grundläggande idén är enkel: En läkare har ingen möjlighet att hålla sig uppdaterad med all de medicinska framsteg som görs runt om i världen. Men med Watson har IBM utvecklat en teknik som gör det möjligt att söka efter relevant information i väldigt stora datamängder. Tanken är att tekniken från Watson ska hjälpa läkare att hitta de mest sannolika diagnoserna på sina patienter.

Och i tidningen IT i vården läser jag nu att de idéerna tagit sina första steg mot genomförande.