Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/04/16/tvay-dagar-far-frihet-pay-natet/

Teknikbloggen

Två dagar för frihet på nätet

– Frihet på nätet handlar om att människor ska kunna utbyta idéer och dela kunskap och lärdomar. Det är en förutsättning för både social och ekonomisk utveckling. Enkelt uttryckt innebär det att de regler och principer som finns för mänsklig aktivitet i offline-världen också ska tillämpas online, säger Teo Zetterman på Utrikesdepartementet.

350 personer – nätaktivister, politiker och representanter för operatörer och teknikföretag – ska under onsdag och torsdag diskutera just de frågorna. Då arrangerar UD, i samarbete med .SE och Sida, den internationella konferensen Stockholm Internet Forum.

Konkret, vad är det som kommer att diskuteras?

– Stommen i programmet utgörs av sju sessioner, där frihet på nätet kommer att diskuteras utifrån olika aspekter. En session handlar om frihet på nätet för global utveckling. En session har rubriken “Connectivity for the future” och handlar om möjligheterna att koppla upp sig i framtiden. Sen har vi en session som handlar om snabbheten i sociala medier medan samhällsförändringar är långsamma. Sociala medier hjälpte till att organisera och mobilisera väldigt snabbt under den arabiska våren. Men sociala förändringar tar mycket längre tid. Vilka möjligheter ger ett fritt internet i det sammanhanget?

– Vi har också ett pass om mänskliga rättigheter och ett pass som handlar om företagens samhällsansvar.

Vilka hot finns det mot friheten på internet idag?

– Vi ser ju hur länder som vill reglera sina medborgares användning av internet, och det är givetvis ett stort problem. Typexemplen som återkommer är Kina och Ryssland.

Att man filtrerar trafiken och inte låter användarna utnyttja de tjänster de vill?

– Visst. Och att man har en myndighetskontroll över vad som sägs på internet, och att man stänger ner delar av nätet och förhindrar människor att uttrycka sig fritt på det sättet som vi förväntar oss att alla ska kunna göra offline.

Varför arrangerar UD en sådan här konferens?

– Frihet på nätet är ett prioriterat område i svensk utrikespolitik. Till exempel så har Sida under de senaste 1,5 åren fått i uppdrag att stödja nätaktivister. Det är en ny typ av bistånd som Sverige ger.

Varför är frihet på nätet prioriterat i den svenska utrikespolitiken?

– Sverige har en tradition av att driva mänskliga rättigheter. När allt mer av mänsklig samvaro och umgänge sker på nätet blir frihet på nätet en helt naturlig fråga att driva.

Vad har ni som arrangörer för förhoppningar på konferensen?

– Att de kunskaper och erfarenheter som sprids ska inspirera deltagarna att driva arbetet med frihet på internet vidare. Vi hoppas också att diskussionerna kan fortsätta i andra sammanhang senare i år, som EuroDIG och IGF.

Konferensen är fysiskt öppen bara för de 350 inbjudna deltagarna, men den kommer att kunna följas via nätet. Direktsändning kommer att ske på konferensens webbplats, och på Twitter används hashtaggarna #sif12 (specifikt för konferensen) och #fxinternet (en mer generell hashtagg för frågorna som kommer att diskuteras).

På fredag arrangerar UD dessutom ett uppföljande seminarium, öppet för allmänheten. Det är ett begränsat antal platser, anmälan görs på konferenswebben.