Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/04/25/kan-googles-natdisk-ersatta-dropbox/

Teknikbloggen

Kan Googles nätdisk ersätta Dropbox?

Det har snackats om en ny lagringstjänst från Google under många år. Nu är Google Drive lanserad.

Men som så många gånger förr när det gäller nya tjänster på nätet är Drive ännu inte öppen för vem som helst att börja använda. Har man ett Google-konto finns en knapp att trycka på för att ställa sig i kö.

Därför vet jag ännu inte något om hur tjänsten är att använda. Men av pressreleaser och filmer att döma har den det mesta som behövs för att konkurrera med tjänster som Dropbox och Microsofts Skydrive.

5 GB gratis lagringsutrymme är en bra start, funktioner för att enkelt kunna dela filer med kollegor och vänner och givetvis en avancerad sökfunktion.

Men också det som jag tror är särskilt viktigt för att Drive ska kunna bli en framgång för Google: Möjligheten för andra utvecklare att utnyttja nätlagringen i sina appar och tjänster.

Själv använder jag sedan lång tid Dropbox. Och just möjligheten att för app-utvecklare att koppla direkt till tjänsten är en av sakerna som gör den så fantastiskt bra.

Mina artiklar och blogginlägg skriver jag till exempel i en textredigerare som heter Byword. Den finns för Mac, Ipad och Iphone. Och eftersom den lagrar mina artiklar på Dropbox spelar det ingen roll var jag är eller vilken pryl jag har med mig.

Dyker det upp en idé till ett blogginlägg medan jag väntar på bussen, då kan jag börja skriva det i min telefon. Och när jag sen sätter mig vid datorn, då finns utkastet där utan att jag har behövt göra någon handpåläggning alls i flytten.

Om Google Drive kan ersätta Dropbox för mig återstår att se. Apples Icloud har inte ens varit i närheten så här långt.