Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Teknikbloggen

Mobiltelefonen som teckenspråkstolk

Teckenspråk är som alla andra språk: Alla som deltar i en diskussion måste kunna det för att förstå och göra sig förstådd.

Men för oss som inte kan ett visst språk – oavsett om det är italienska eller teckenspråk – kan tekniken vara till hjälp. Google Translate gör att jag hyfsat kan ta till mig innehållet i en kortare text på italienska. Och om ett grupp skotska forskare lyckas så kommer redan nästa år ett program som tolkar teckenspråk åt mig.

I takt med att datorer och mobiltelefoner blir allt mer kraftfulla blir de också bättre på att tolka innehåll i bilder. Det är den utvecklingen som forskarna vid universitetet i Aberdeen utnyttjar.

Deras program Portable Sign Language Translator som förhoppningsvis ska vara färdigt nästa år. Personen som talar teckenspråk ställer sig framför kameran, programmet tolkar vad som sägs och skriver ut meningarna i klartext. Ambitionen är att den tolkade texten ska ha så korrekt grammatik som möjligt, med bland annat rätt tempus.

PSLT ska komma med en standarduppsättning av tecken som programmet kan tolka, men det går att bygga ut. Forskarna har bland annat idéer om tilläggspaket med tecken som används i särskilda branscher. Den enskilda användaren kan också lägga till egna tecken, vilket i filmen som forskarna lagt ut på Youtube används för att koppla hela meningar till ett enda tecken.