Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/06/11/gott-om-nyheter-fran-apple-ikvall/

Teknikbloggen

Gott om nyheter från Apple ikväll

Rätta artikel

Riktigt mycket nyheter från Apple ikväll: En bärbar dator med riktigt högupplöst skärm, ny version av operativsystemet till Iphone och Ipad och samarbeten med 12 biltillverkare. Apple vill också erbjuda ett alternativ till plånbokens alla plastkort. Och en ny kartapp med svensk teknik blev det också.

Nya Next Generation Macbook Pro (ja, den heter så) kommer att kosta från 2200 dollar. Den bärbara datorn får det som Apple kallar för retina-skärm. Högupplösta skärmar dök först upp i företagets telefoner, sedan i iPad och nu har det alltså blivit möjligt att göra riktigt högupplösta 15-tumsskärmar, 2880 x 1800 punkter, utan att datorn blir vansinnigt dyr.

Innan vd Tim Cook lämnade datorerna och började prata om Iphone och Ipad hann han också med att nämna några nyheter i kommande versionen av operativsystemet OS X. Bland annat får Icloud ett antal nya funktioner, som synkronisering av dokument mellan dator och bärbara prylar.

Eftersom Apple har full kontroll över fler delar, själva molntjänsten och mjukvara till både datorer och bärbara prylar borde det gå att bygga välintegrerade lösningar. I kvällens presentation visades till exempel hur de öppna flikarna i Safari i datorn kan synkroniseras med Safari i telefon och platta. Men som jag skrivit tidigare är jag inte alls imponerad av Icloud så här långt.

En trevlig nyhet i Iphone blir stör mig inte-funktion för att få sova i fred. Med den aktiverad så kommer telefonen inte pipa och skärmen inte tändas nattetid. Men samtal från favoritmarkerade kontakter kommer fram.

Precis som Twitter redan finns inbyggt i Iphone och Ipad får nu Apples bärbara prylar en tätare koppling till Facebook. Det innebär bland annat att vännernas födelsedagar och evenemangen de bjuder in till kommer att synas i telefonens kalender.

Apple börjar också samarbeta med bland andra BMW och Toyota för att bilarna ska fungera bra ihop med den röststyrda assistenten Siri. Siri fick för övrigt en mängd nya språk på sin repertoar, men inte svenska.

Passbook är ett nytt program i telefonen som är tänkt att ersätta bland annat alla olika kundkort i plånboken. Andra har försökt med liknande mobilappar tidigare, utan att lyckas. När det är Apple som står bakom kan det kanske förändra situationen. I Passbook ska det också gå att lägga in exempelvis flygbiljetter, flygbiljetter som dessutom uppdaterar sig automatiskt om gaten ändras.

Den nya kartappen som ersätter Google Maps erbjuder bland annat navigering och en 3d-funktion, där tekniken kommer från köpet av C3 Technologies. Genom att samla in information från andra Iphone-användare kan navigeringen dessutom föreslå alternativa resvägar, på grund av trafikstockningar och andra hinder.

Intressant är också att operativsystemen för både bärbara prylar och datorer får en hel del anpassningar till den kinesiska marknaden framöver.