Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/06/13/filternet-och-priset-for-ett-datapaket/

Teknikbloggen

“Filternet” och priset för ett datapaket

Rätta artikel

Förra veckans blogginlägg om nätneutralitet och behovet av någon form av konsumentmärkning av abonnemang väckte diskussioner.

Patrik Fältström påminde mig om Netalyzer. Netalyzer är en tjänst från forskare vid Berkeley University där man kan testa sin uppkoppling och bland annat få reda på hur den eventuellt är filtrerad så att olika typer av tjänster inte är möjliga att använda. Ett sätt att få reda på om din uppkoppling ger dig tillgång till allt som internet har att erbjuda, alltså.

Tor, som utvecklar anonymiseringstjänsten med samma namn, har dragit igång arbetet med en ny mjukvara som påminner om Netalyzer. Med Ooni har Tor som mål att kunna visa i vilken utsträckning internet faktiskt är ett “filternet”.

Dock är varken Netalyzer eller Ooni särskilt användarvänliga ännu. Netalyzer körs förvisso i webbläsaren, men rapporten som sammanfattar analysen är inte helt enkel att tolka. Och för att kunna testa Ooni måste man själv hämta hem källkoden och kompilera den till ett körbart program.

Det önskvärda skulle givetvis vara en tjänst lika enkel som Bredbandskollen, som ger ett lättbegripligt svar på hur “öppen” uppkoppling man har.

Koll på den uppkoppling man har är en av frågorna. Vad det egentligen är man betalar för en annan.

Krister Renaud var en av dem som förslog att operatörerna borde införa en kompletterande faktor i sina abonnemang: Mängden förbrukad data.

På mobilsidan fungerar det ofta så redan idag. Abonnenten får en viss hastighet och en viss datamängd. Överskrids datamängden, då stryps också överföringshastigheten.

Det rimliga, menar Krister Renaud, vore att det fungerade på samma sätt också för fast abonnemang. Och att man då också fick använda dessa paket precis som man själv ville, att operatörerna inte ska bry sig om vilka program eller tjänster datapaketen hör till. Problemet med att datamängd är abstrakt skulle gå att lösa med en program i dator och mobil som visar hur mycket man förbrukat.

Billigt abonnemang med låg datahastighet och liten datamängd eller ett dyrt abonnemang med hög hastighet och mycket data. I mina öron låter det som rimliga valmöjligheter.