Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/06/19/microsoft-lanserar-egen-pekplatta/

Teknikbloggen

Microsoft lanserar egen pekplatta

Rätta artikel

I höst börjar Microsoft sälja egna datorer, eller rättare sagt pekplattor. Det var det som var nyheten när företaget inatt svensk tid hade bjudit in till en presskonferens i Los Angeles.

Pekplattorna ärver namnet Surface från Microsofts jättestora pekdatorbord. Men de två modellerna har mer gemensamt med Ipad och alla pekplattor som kör Android som operativsystem.

Surface kommer i två modeller. Den ena kommer att köra det kommande operativsystemet Windows 8, den andra Windows RT. Det senare är en anpassning av Windows som gör att det kan användas tillsammans med så kallade ARM-processorer.

Användargränssnittet kommer dock att vara Metro, samma gränssnitt som också datorer och mobiltelefoner med Windows 8 respektive Windows Phone 7.5 använder.

Vid presskonferensen var Microsoft förhållandevis snåla med detaljer. Det pratades inte särskilt mycket om vilken hårdvara plattorna kommer att innehålla. Inte heller ville Steve Ballmer avslöja vad de kommer att kosta. Klart är däremot att den variant som använder Windows RT, sannolikt konsumentversionen, börjar säljas först. Detta sker i samband med lanseringen av Windows 8 i höst. Den Surface-modell som använder Windows 8 dröjer därefter ytterligare tre månader.

Microsoft tycks se de båda datorerna som en hybrid mellan bärbar dator och pekplatta. Surface får ett inbyggt stödben i ryggen som gör att den kan stå upprätt och ett tunnt tangentbord som fästs med hjälp av magneter a’la Apples Smart Cover till Ipad.

Frågan är varför Microsoft gör det här nu. Vissa avstickare som hårdvarutillverkare har mjukvarujätten gjort tidigare. Mest känt är spelkonsolen Xbox. Och själv håller jag Microsofts ergonomiska tangentbord högt.

Men en egen pekplatta? Svaret finns kanske att finna i de uteblivna framgångarna för Microsofts operativsystem för mobiltelefoner, Windows Phone 7. Där har försäljningen inte alls kommit igång. Och Nokia, som skulle bli Microsofts främsta partner för att få upp volymerna, brottas med stora problem på hemmaplan.

Så egen hårdvara är kan vara ett försök att ta saken i egna händer, för att se till att intåget i pekplattornas värld får en bättre start. Det är också ett naturligt tillfälle för Microsoft att börja med egen hårdvara.

Pekdatorer med Windows har sålts under ett bra tag, men det har varit en helt annan typ av maskiner än dagens pekplattor. Tunga, vridbar skärm och med kontorsanvändare som primär målgrupp.

Med Metro-gränssnittet över Windows 8 och Windows RT har Microsoft ett operativsystem som är anpassat för fingerstyrning och därmed ett operativsystem för en helt ny produktkategori.