Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 10:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/06/25/du-sitter-for-nara-skarmen/

Teknikbloggen

"Du sitter för nära skärmen"

Rätta artikel

Medan jag skriver den här texten blir jag lite diskret påmind om att jag sitter lite för nära skärmen. Men som frilans med kontoret hemma har jag inte en omtänksam kollega att tacka för påminnelsen.

Istället är det skärmen som hjälper mig med ergonomin. Philips har låtit montera in en liten rörelsesensor i bildskärmens ram, och den ska hålla koll på hur jag sitter – och om jag alls befinner mig vid dator. Sitter jag inte bra får jag ett meddelande om det, sitter jag för länge blir jag påmind om att ta en rast och är jag inte vid datorn går skärmen ner i strömsparläge. Den sista finessen är den som fungerar bäst. Påmind om att jag sitter fel blir jag väldigt sällan, aldrig att jag sitter för länge. Men om det beror på att sensorerna inte har koll eller på att jag redan har bra arbetsrutiner får jag låta vara osagt, men tror faktiskt mest på det senare.

Men skärmen är inte den enda sensorförsedda prylen som hjälper mig. Ett armband som håller koll på hur djupt jag sover väcker mig i rätt sömnfas och en liten klämma i byxlinningen mäter vardagsmotionen. Via en webbsida eller genom att kolla i min mobiltelefon får jag reda på hur blommorna i vardagsrummet mår, tack vare en sensor som mäter hur fuktig jorden är, hur varmt växterna har det och hur mycket solljus de får.

Rörelsesensorer som tänder ljuset i offentliga lokaler, öppnar dörrar eller larmar vid inbrott i våra hem var förra steget i utvecklingen. Prylarna ovan exempel på vart utvecklingen är på väg. När sensorer blir billigare och mer kompetenta samtidigt som kommunikationsmöjligheter med wifi och bluetooth allt bättre ger det för helt nya sätt att registrera och reagera på händelser i omgivningen.

Internet of things och sensornätverk är två begrepp att hålla ögonen på framöver. Det har pratats om dem länge, men känslan är att något är på väg att hända på riktigt.