Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/07/30/visa-bryter-med-izettle-i-danmark-finland-och-norge/

TEKNIKBLOGGEN

Visa bryter med iZettle i Danmark, Finland och Norge

Med en kombination av hårdvara och mjukvara som förvandlar en Iphone eller Ipad till kortterminal har svenska Izettle fått stor uppmärksamhet.

I mitten av juni var det positiva rubriker, när företaget tog in 230 miljoner kronor i nytt riskkapital.

Idag är rubrikerna av det negativa slaget. I ett blogginlägg skriver företaget att det inte längre går att använda Visa tillsammans med Izettle i Danmark, Finland och Norge.

Från och med augusti kan användare i dessa länder bara använda Mastercard, American Express och Diners Club.

– Det har varit en lång diskussion med Visa, där vi gjort allt som står i vår makt för att den här situationen inte skulle uppstå, säger Jacob de Geer, Izettles vd.

Hur har Visa motiverat det här beslutet?

– De har sagt att de har fattat ett policybeslut, men mer än så har vi inte fått veta. Vi har fortsatta diskussioner med Visa, precis som med alla andra kortföretag, och är givetvis beredda att lyssna på alla idéer om vad vi behöver göra för att Izettle ska fungera med Visa-kort igen.

Izettles affärsidé är att göra det möjligt för fler att ta betalt med kort, genom att minska investeringarna som behövs för att få ett alternativ till kontanter och fakturor.

– Därför är vi överraskade av det här beskedet. Vi har gjort det möjligt för mindre handlare att ta betalt med Visa-kort. Och eftersom Visas affärsmodell bygger på många transaktioner borde det vi gör vara något som de gillar, säger Jacob de Geer och fortsätter:

– Men innovation i konservativa branscher är aldrig en linjär process. Jag misstänker att beslutet är en konsekvens av interna diskussioner hos Visa, där man funderar på vad som är bra och vad som är dåligt. Titta på hur Spotify fått kämpa för att få med sig alla de stora skivbolagen.

Vad betyder Visas beslut för er?

– I och med att de här tre länderna befinner sig i testfas har det inte någon stor ekonomisk konsekvens för oss just nu. Men det är ett fundamentalt dilemma för våra handlare eftersom Visa är en så stor aktör i de här länderna. Samtidigt ska man komma ihåg att de vi vänder oss till är de som inte kunnat ta betalt med kort alls tidigare. Och eftersom många plånböcker i Norden innehåller mer än ett betalkort kommer Izettle även i fortsättningen ge dem ett alternativ till kontanter.

Hur viktigt är det att Izettle går att använda med Visa för att ni ska lämna betastadiet och erbjuda en färdig tjänst i de aktuella länderna?

– Det vet vi inte än, svaret på den frågan har vi när vi ser hur betalningsvolymerna påverkas, säger Jacob de Geer.