Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-06 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/08/13/50-dollar-for-ett-alternativ-till-twitter/

TEKNIKBLOGGEN

50 dollar för ett alternativ till Twitter

Åtminstone 9700 personer är beredda att betala 50 dollar eller mer för ett alternativ till Twitter. Entreprenören Dalton Caldwell har därmed fått det klartecken han ville ha för att utvecklingen av App.net ska fortsätta.

Dalton Caldwell är inte nöjd med hur (företaget) Twitter bestämt sig för att tjäna pengar: Genom att sälja annonser. I ett blogginlägg som fick rejäl snurr i teknikkretsar i början av juli uttrycker han besvikelse över det som Twitter tycks välja bort, att bli en öppen kommuniktionsplattform som andra kan bygga tjänster på.

Det var just som plattform för andra att bygga vidare på som Twitter sköt fart. Att twittra från twitter.com har aldrig varit någon stor upplevelse. Istället har det varit program utvecklade av andra företag som gjort Twitter användarvänligt. Att andra har kunnat utveckla egna Twitter-program har varit möjligt tack vara ett Twitter har ett öppet API, vägar för att hämta information från och lämna till tjänsten.

Men under sommaren har det förekommit spekulationer om (tjänsten) Twitters framtid och hur (företaget) Twitter kommer att förhålla sig till tredjepartutvecklarna.

Ett konkret exempel är relationen till den populära fotodelningstjänsten Instagram. Sedan Facebook köpte Instagram spärrade Twitter möjligheten för intagrammare att söka efter vänner på Twitter som också använder Instagram.

Tydligen finns det gott om personer som delar Caldwells syn. Efter att fått massor med positiva reaktioner på sitt första blogginlägg bestämde han sig för att själv försöka bygga det han tycker att Twitter borde ha blivit. Och styrde snabbt om inriktningen på sitt nuvarande bolag, vars affärsidé var att hjälpa app-utvecklare med marknadsföring.

I App.net, som företaget heter, hade han och medarbetarna redan utvecklat en Twitterliknande plattform. Tekniken behövdes internt, men några planera på att lansera den som extern tjänst fanns inte.

Men Caldwell skickade upp en testbalong och bad intresserade att skriva upp sig för ett årsabonnemang på tjänsten. Om han fick in minst en halv miljon dollar ska utvecklingen dra igång på allvar.

Igår nåddes den gränsen, med ett drygt dygn kvar till den deadline Caldwell hade satt upp. Totalt handlar det om knappt 650000 dollar, närmare 150000 dollar mer än målet Caldwell hade satt upp.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen och se vad det blir av App.net. Med de utfästelser Dalton Caldwell har gjort bör det bli svårt för honom att styra App.net bort från den öppenhet mot användare och utvecklare han utlovat.

Men ännu bättre hade det givetvis varit om vi kunde få en öppen standard för aktivitetsströmmar som fick brett genomslag. OStatus är ett exempel på initiativ som finns, men som inte tagit fart på allvar.

Fördelen med en öppen standard istället för en komplett lösning från ett företag, oavsett om det heter Twitter eller App.net, är att man inte lägger alla ägg i en och samma korg.

På sistone har exempelvis Mozilla bestämt sig för att sätta utvecklingen av e-postprogrammet Thunderbird på sparlåga. Trist för dem som gillar just det programmet, men sannerligen inget hot mot e-postens framtid.