Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 14:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/08/20/twitter-spelar-hogt-med-nya-villkor/

Teknikbloggen

Twitter spelar högt med nya villkor

Efter en sommar där många av de största teknikbloggarna har spekulerat kring hur Twitters framtid ser ut har en del nu klarnat. I förra veckan presenterade företaget nya villkor för sitt öppna API.

Ett öppet API är ett sätt att låta andra företag bygga program och webbplatser som fungerar tillsammans med Twitter. Och det är det öppna API:et som brukar lyftas fram som en av förklaringarna till Twitters framgångar. Genom det har mängder av duktiga utvecklare byggt bra Twitter-program som fått tjänsten att bli mer lättanvänd och bättre på flera sätt.

Så även om förändringarna den här gången bara har direkt påverkan på dem som utvecklar tjänster och program med Twitter som bas så kommer de givetvis också att påverka Twitters alla användare.

På dem som utvecklar tredjepartslösningar för Twitter kommer det framöver ställas en mängd nya krav. Bland annat blir det tvingande att följa Twitters riktlinjer för hur ett Twitterinlägg ska visas.

Idag använder jag i huvudsak Tweetbot, ett Twitterprogram utvecklat av Tapbots. När någon av dem jag följer på Twitter tipsar om en läsvärt artikel sparar jag den till Instapaper direkt från Tweetbot, för att sen läsa när jag har tid.

Eventuellt sätter nu Twitter stopp för den möjligheten. Under punkten “Tweet Actions” står att endast tre sätt att hantera en tweet på kommer att vara godkänt framöver: svar, retweet eller favoritmarkering. “No other social or 3rd party actions may be attached to a Tweet.”

Andra krav gäller vilken annan information som får visas tillsammans med inlägg på Twitter (ingen) och hur hashtaggar, nyckelordsmärkningar av inlägg på Twitter, ska fungera. Och några fler “vanliga” Twitterprogram villl företaget helst inte se alls.

Det ska onekligen bli intressant att se hur de här förändringarna påverkar Twitter, både tjänsten och företaget. Reaktionerna har från många håll varit negativa, men det finns också positiva.

Man kan också konstantera att tajmingen för Dalton Caldwell och hans initiativ på ett alternativ till Twitter knappast kunde kommit mer lägligt. Förvisso ett alternativ som kostar pengar, men där hela affärsidén är att tillhandahålla en plattform som andra kan bygga vidare ifrån.