Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 19:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/09/05/gor-inte-om-mitt-misstag/

TEKNIKBLOGGEN

Gör inte om mitt misstag – se upp med tomma simkorts-adaptrar

En dyrköpt lärdom som jag tänkte dela med mig av så att inte fler begår samma klantiga misstag:

Skaffade nyligen en Huawei E589, en liten bärbar, batteridriven surfzon. Den kopplar upp sig mot 4G-nätet och låter upp till 10 prylar dela på internetanslutningen. En riktigt bra lösning som jag kan rekommendera.

Min tanke var att låta surfzonen och min iPad dela på samma simkort. För det mesta skulle den kunna sitta i surfzonen men flyttas över till plattan när jag vill kunna surfa direkt från den.

Problemet är bara att surfzonen använder ett vanligt simkort medan Apples prylar använder den mindre mikrosim-varianten. Det problemet har dock en enkel lösning: En simkortsadapter, en ram stor som ett vanligt simkort med plats för ett mikrosim, för några tior.

För att inte tappa bort adaptern när jag flyttade simkortet till iPaden för några dagar sedan satte jag in den i surfzonen, tom. Det skulle jag inte ha gjort.

När det var dags att flytta tillbaka simkortet till surfzonen tog det nämligen stopp. Bokstavligen talat. Surfzonen har en konstruktion där man ska skjuta in simkortet från sidan, in i en tunn springa. Men där satt adaptern fast. Ordentligt.

Efter en stunds försiktigt lirkande gav jag upp och försökte med våld. Och strax förstod jag varför den satt fast. Den hade helt enkelt kilat fast sig under kontakterna som ska ligga emot simkortet.

Våld gjorde inte direkt att situationen blev bättre, om man säger så.

Kontakterna är nu ordentligt tillböjda. Under dem sitter en halv simkortsadapter. Andra halvan ligger på mitt skrivbord.

Själv ger jag mig i väg för att köpa en ny surfzon.

Och ni kan se till att förvara adaptern på ett smartare ställe än jag gjorde om ni har en likadan.