Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/09/12/iphone-5-far-storre-skarm-och-4g/

TEKNIKBLOGGEN

Iphone 5 får större skärm och 4G

Apple visade ikväll upp sin nya telefon, Iphone 5. På hårdvarusidan handlar nyheterna om förbättringar som ligger i fas med teknikutvecklingen i stort. Skärmen växer till fyra tum i 16:9-format och den får stöd för mobilnät byggda med den så kallade LTE-standarden. Om det däremot innebär snabbare näthastigheter i Sverige, det återstår att se.

Ny kontakt för ladd- och synkkabel blir det också, precis som ryktena talade om. Men det kommer en adapter så att gamla tillbehör kan användas med den nya telefonen.

Inlåsningseffekten är viktig för Apple. Alla pengar som kunderna lägger på appar och tillbehör gör att det tar emot att byta till en telefon från en annan tillverkare. Adaptern innebär att den hårdvarumässiga effekten inte går förlorad bara för att Apple introducerar en ny kontakt.

Telefonen kommer givetvis vara bättre än Iphone 4S rent hårdvarumässigt. Men många av nyheterna ligger i den nya versionen av operativsystemet Ios, och den kommer utan kostnad gå att skaffa till äldre telefoner från och med den 19 september.

Säljstart för Iphone 5 blir den 28 september.

Apple passade också på att ge Ipod-sortimentet en uppdatering med en ny Ipod Nano och en ny Ipod Touch. Nya hörlurar blir det också till Apples alla prylar, vilket är välkommet. De som följer med idag är långt ifrån bra, rent ergonomiskt. En annan Apple-produkt som ofta får mycket kritik är Itunes och även där blir det stora förändringar inom kort.