Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 06:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/09/26/nej-var-rost-kommer-inte-att-ersatta-tangentbordet/

TEKNIKBLOGGEN

Nej, vår röst kommer inte att ersätta tangentbordet

Riskkapitalisten och teknikbloggaren MG Siegler bloggar om sin nya relation med sin iPad, som allt oftare får ersätta en bärbar dator på resa.

Och hur han tror att fysiska tangentbord är på väg att spela ut sin roll:

"The future of computing will be wrapped in new inputs. Touch, voice, gestures, etc. A tablet screen with a keyboard keeps the old paradigm alive. But here’s the thing: for people of my generation and the generations before me that grew up with the keyboard, it’s a necessary evil for now. It’s comforting. It will ease the transition to tablets."

Jag är inte så säker på att MG Siegler har rätt. Att sätta “touch” i ena hörnet och “tangentbord” i det andra är ett feltänk. “Touch”, åtminstone som jag läser det här, är en inmatningsteknik jämförbar med fysiska knappar. Med touch går det att göra ett virtuellt tangentbord eller något helt annat.

Och gester? Antar att det inte är Palms Graffiti han tänker på.

Återstår röst. Vilket jag inte tror på alls. Jag har testat några program för det, och aldrig blivit särskild imponerad.

Nu går ju förvisso teknikutvecklingen snabbt framåt. Men det största problemet med röstinmatning är inte att få datorn att förstå vad jag säger, utan för mig att säga vad jag tänker.

En ständig diskussion bland journalister gäller hur man ska hantera citat, hur ordagrant man måste citera den man pratar med. “Skriv inte vad de säger, skriv vad de menar” är en skola.

Problemet är nämligen att det är fruktansvärt svårt att prata skriftspråk, även när man anstränger sig.

Så svårt att jag tror att tangenbordet kommer fortsätta att vara det dominerande sättet som vi matar in text i våra prylar under lång tid framöver. Åtminstone för allt längre än en tweet eller ett sms.