Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/10/01/en-pekplatta-for-barnen/

TEKNIKBLOGGEN

En pekplatta för barnen

I januari efterlyste jag en pekplatta med flera användarkonton. Att låna ut telefon eller pekplatta till barnen är alltid förenat med viss risk: Min e-post, kalender, att göra-lista och annat är plötsligt bara ett pekfinger bort för fyraåringen.

Kurio är en pekplatta som tar sig an det här problemet. Varje barn får sitt eget konto, där man som förälder bestämmer vilka program som respektive barn kan starta. Dessutom finns bland annat inställningar för att kunna begränsa hur länge respektive barn får använda plattan varje dag och på vilka tider.

Bra som förälder, men ur barnens perspektiv finns ytterligare lite att önska.

Jag är till exempel inte övertygad om att alla uppskattar det “barnanpassade” utseendet. Hade varit fint med möjligheten att inte bara välja färger utan också något mer neutralt.

Den stora besvikelsen är dock att de separata användarkontona inte går riktigt så långt på djupet som jag hade hoppats.

Spel som Angry Bird och Cut The Rope bygger på att man successivt klarar bana efter bana. Om barnen nu får separata användarkonton, då hade det också varit fint om de kunde få spela spelen var för sig också. Men så är det inte. När det äldre barnet springer i förväg och klarar massor av banor, då är de upplåsta också i småsyskonens profiler.

Det är en konsekvens av hur lösningen med användarkonton fungerar. Rent tekniskt kör Kurio ett speciellt program som ersätter Androids ordinarie skrivbord. Några separata användarkonton är det inte i egentlig mening, bara ett program som ger tillgång till ett begränsat urval av de appar som är installerade i plattan.

Någon lösning på mitt ursprungliga problem erbjuder Kurio därför egentligen inte. Att köpa en egen platta till barnen har alltid varit ett alternativ.

Men med tanke på att Kurio inte ser ut att ha tvingats göra några förändringar i Android borde det inte vara uteslutet att det finns liknande program i app-butiken Google Play, program som förser vilken Android-platta som helst med liknande funktioner. Mina sökningar har dock varit förgäves. Om någon läsare känner till en app som utrustar en Android-platta med flera användarkonton, skriv gärna en kommentar.

Kurio kostar runt 1800 kronor och kommer med flera populära spel förinstallerade. Nya går att köpa, men inte från Google Play utan från Kurios egen programbutik.