Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/10/03/google-tror-pa-en-geststyrd-framtid/

TEKNIKBLOGGEN

Google tror på en geststyrd framtid

Google köper det ukrainska teknikföretag Viewdle för 30 miljoner dollar. Viewdle utvecklade ursprungligen teknik som kan känna igen ansikten, men har successivt lärt sin programvara att känna igen rörelser och gester. Resultatet är en lösning som gör det möjligt att styra sina prylar på distans. Hur det kan fungera går att se i demofilmen på Viewdles webbplats.

Google är inte heller ensamma om att satsa på gester för att styra elektronik. Exempelvis säljer Samsung redan tv-apparater som går att styra med en vinkning. Och i många vardagsrum finns sedan länge Microsofts spelkonsol Xbox 360 med tillbehöret Kinect som låter spelaren använda hela sin kropp som kontroll. Kinect finns sedan ett tag dessutom som tillbehör till Windows, vilket möjlliggör geststyrda datorer.

Själv tror mer på den här utvecklingslinjen än röststyrning, som jag bloggade om i förra veckan. Våra prylar är fysiska och därför är det, tror jag, mer naturligt att styra dem med händerna än med rösten.