Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 20:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/10/11/vad-blir-8-8-microsoft/

TEKNIKBLOGGEN

Vad blir 8 + 8, Microsoft?

Den 26 oktober lanserar Microsoft nya versionen av Windows, Windows 8. Kort därefter är det dags för mjukvarujättens operativsystem för mobiltelefoner att få samma siffra. Den 29 oktober tycks vara dagen då Windows Phone 8 visas upp, men det datumet vill Microsofts svenska pressavdelning ännu inte bekräfta.

Jag har kört testversioner av Windows 8 och tror att det kan bli riktigt bra. Även om det krävs en stunds tillvänjning, användargränssnittet är radikalt förändrat.

Windows Phone 8 har Microsoft hållit mer hemligt, även om en del nyheter släpptes i samband med att Nokia presenterade Lumia 920.

Men det jag är mest nyfiken på är inte hur bra de två operativsystemen står på egna ben. Det intressanta är hur väl de fungerar ihop. Med rätt program installerade i dator, telefon och pekplatta är det oerhört smidigt att flytta sig mellan Mac, Iphone och Ipad. Ett dokument man börjar skriva på ena maskinen kan slutföras på en annan. Att göra-listor synkas enkelt från dator till telefon. Och så vidare.

Med Windows 8 och Windows Phone 8 hoppas Microsoft kunna erbjuda ett liknande ekosystem. I ett brev skickat till aktieägarna tidigare i veckan skrev Steve Ballmer bland annat:

“Xbox Music, Video, Games and SmartGlass apps make it possible to select a movie from a PC, start playing it on the TV, and finish watching it on a phone. SkyDrive, our cloud storage solution, effortlessly connects content across a user’s devices.”

Att kunna erbjuda den här sammanhållna användarupplevelsen är viktig, eftersom det blir ett starkt skäl för användaren att välja samma system för alla sina prylar.

Intressant är också hur länge “mjukvarujätte” är ett relevant epitet på Microsoft. Att företaget börjar sälja en egen pekplatta har varit känt sedan i somras. Och rykten finns om en Microsoft-telefon.