Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/10/17/pa-natet-ar-vi-inte-enda-forfattare-till-berattelsen-om-oss-sjalva/

TEKNIKBLOGGEN

På nätet är vi inte enda författare till berättelsen om oss själva

Två bekanta blev nyligen föräldrar för första gången. Men de fick inte själva bli först med den glada nyheten, åtminstone inte på Facebook. Någon hann före och postade ett grattis på den nyblivna pappans tidslinje.

Händelsen är bara ett litet exempel på hur andra människor i allt större utsträckningen är med och skriver den offentliga berättelsen om våra liv.

I grund och botten är det inte något nytt. Personer i vår omgivning har alltid pratat om oss och förmedlat sin bild av vilka vi är till sina vänner.

Det nya med Facebook och andra sociala nätverk är två saker.

Med internet sker spridningen så enormt mycket snabbare. Nyheten om de lyckliga föräldrarna hoppar inte från en person till en annan. Med Facebook går den med ett musklick från en till väldigt, väldigt många.

Samtidigt suddas gränser ut. På Facebook har jag släkt, vänner, bekanta och kollegor, alla under det paraply som Facebook valt att kalla “Vänner”. Det man vill behålla i en vänkrets spiller lätt över till de andra.

Med funktionerna för listor kan jag välja vilka av mina Vänner som ska se vad av det innehåll jag laddar upp. Möjligheter att kontrollera vilka som kan skriva och läsa på min tidslinje finns förvisso också (klicka på “Redigera inställningar” för Tidslinje och taggning), men går inte alls att detaljstyra på samma sätt.

I veckan skriver Wall Street Journal om ett annat integritetsproblem på Facebook: Att vem som helst kan lägga till mig i öppna grupper, och att mina Vänner då ibland får ett meddelande om det. I artikeln hos WSJ har det drabbat två personer som ännu inte hade berättat om sin homosexualitet för sina föräldrar.

Den som vill ta full kontroll över bilden av sig själv är ute i ogjort ärende, på nätet precis som i den fysiska världen. Att välja bort Facebook och andra tjänster på nätet i tron att man löser problemet är ett villospår. Det förhindrar inte att andra skriver om dig där, vilket bland annat SVT-dokumentären från i våras, Du är googlad, visar.

Lösningen är istället att vara aktiv genom att ta plats på nätet för att vara med och forma bilden av sig själv, och genom att använda de integritetsinställningar som finns på Facebook och andra tjänster.

Men också genom att diskutera hur vi agerar i de sociala nätverken. Säg ifrån när någon laddar upp bilder du inte vill ha på Facebook och tänk själv efter innan du skriver om en vän. Om personen i fråga fick bestämma, skulle det vara okej att ladda upp just den bilden eller skriva just den statusuppdateringen?