Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/10/19/egen-webbplats-ger-battre-kontroll-over-natnarvaron/

TEKNIKBLOGGEN

Egen webbplats ger bättre kontroll över nätnärvaron

Facebook, Twitter och Instagram. Tre lättanvända och väldigt populära tjänster. Men som också har en annan sak gemensamt: Att användaren frånsäger sig en del av kontrollen, bland annat vad gäller hur text och bild presenteras.

För den som vill behålla full kontroll över utseendet men också slippa fundera vad tjänstens användarvillkor egentligen innebär finns alterantiv: Ett eget domännamn, konto hos ett webbhotell och ett verktyg som gör det enkelt att lägga upp nytt innehåll på webben.

Ett av de i särklass mest använda publiceringsverktygen är Wordpress, som driver över 56 miljoner webbplatser.

Wordpress finns i två alterantiv. En version för dem som har ett konto på ett webbhotell och en komplett tjänst för dem som inte har det.

Ansvarig för hur verktyget fungerar i mobiltelefoner och pekplattor är Isaac Keyet. Anställd av Automattic, som utvecklar Wordpress, jobbar han från Göteborg med sex medarbetare i USA, Italien och Spanien.

Till Instagram laddar man upp bilder från telefonen, på Facebook gör man de korta statusuppdateringarna. Vilken roll kommer Wordpress spela mobilt framöver, i förhållande till de här snabba och enkla plattformarna?

– För oss handlar det om att göra allt mycket enklare och anpassa apparna för det som folk faktiskt använder dem till. En stor del av det är just att kunna uppdatera sin blogg väldigt, väldigt snabbt. På det sättet delar vi prioriteringar med Facebook och Instagram och därför har vi gett telefonapparna möjligheten att snabbt skapa nya inlägg med ett foto från telefonens kamera.

– Men väldigt viktigt är också att man äger sitt eget innehåll, bestämmer själv hur det ska presenteras och så vidare. Vi tror därför på en utveckling där Wordpress fortsätter vara en stark plattform där man skriver sina inlägg och sedan skickar dem till Twitter och Facebook och så vidare.

Är det så ni argumenterar för Wordpress, att man behåller kontrollen över sitt eget innehåll på ett helt annat sätt?

– Det är ett av de startkaste argumenten, absolut. Det är en av de stora anledningarna till att Wordpress har blivit så stort. Oavsett vad som händer med Automattic kommer Wordpress fortfarande att vara öppet och med all sannolikhet finnas kvar. Det ger en trygghet för privatpersoner men framför allt för företag som använder plattformen.

Kommer det att bli en ökande medvetenhet om det här hos den genomsnittlige internetanvändaren, att man börjar fundera på hos vem man lagrar sina bilder och så vidare?

– Jag tror att det händer redan nu. Nätet var öppet från början, men det har glömts bort på vägen. Ju mer människor använder alla de här tjänsterna, desto mer kommer de förstå hur internet fungerar. Och det klassiska är ju att ingen läser användaravtalen som de accepterar när de öppnar ett konto. I förlängningen tror jag att det kommer en förändring också hos den stora massan.

På måndag tjuvstartar årets upplaga av Internetdagarna med en extradag utanför det ordinarie konferensprogrammet. Ett av arrangemangen då är WordCamp Stockholm, en heldagskonferens för svenska Wordpress-användare.