Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/10/29/valj-bort-operatorens-adresser-skaffa-helst-ett-eget-domanna/

TEKNIKBLOGGEN

Välj bort operatörens adresser – skaffa helst ett eget domännamn

En av mina vänner tröttnade nyligen på sin bredbandsoperatör och bestämde sig för att byta. Vad gäller själva internetanslutningen innebar det inga problem. Abonnemanget var inte längre bundet, att koppla upp sig via en konkurrent var enkelt.

Problemet gällde e-postadressen.

Hos sin tidigare operatör hade han varit kund länge, och e-postadressen han använt under de senaste åren var kopplad till ett av operatörens domännamn. När han sa upp abonnemanget innebar det därför att också hans inarbetade e-postadress försvann.

För att inte hamna i samma situation igen, om den nya operatören på ett eller annat sätt visar sig dålig, skaffade han istället en ny e-postadress på en av nätets alla webbtjänster.

Det är ett steg åt rätt håll. Även om man ibland hör påståenden om e-postens nära förestående död är den fortfarande oerhört livskraftig. Att då ha en e-postadress knuten till sin internetleverantör är, som min väns erfaranheter visar, en riktigt dålig lösning.

En e-postadress hos Googles Gmail, Microsofts Outlook eller någon annan är ett steg åt rätt håll, eftersom det gör det möjligt att byta internetleverantör som man vill.

Men om min vän efter ett tag blir rejält missnöjd med den e-posttjänst han valde, vad gör han då?

Samma sak som när han bytte operatör: Skickar ett digitalt flyttkort.

“Hej, jag har bytt e-postadress.”

Fortfarande inte helt lyckat, alltså.

Men det finns en lösning: Ett eget domännamn. Med e-postadressen är jag@mindomän.se är man inte längre knuten till en viss tjänsteleverantör. Den som är missnöjd kan anlita ett nytt företag, men fortfarande gå att nå på samma e-postadress.

Som en bonus gäller samma sak en eventuell webbplats. Istället för att ha bloggen på minblogg.wordpress.com kan adressen vara www.mindomän.se och ligga hos den tjänteleverantör som för tillfället bäst uppfyller behoven.

Länge tog det emot att byta mobiloperatör, men när nummerportabiliteten infördes blev det plötsligt enkelt. Om vännerna fortfarande kan nå mig på samma telefonnummer oavsett vilken operatör jag använder, kan jag hoppa runt mellan Telia, Telenor, Tele2 och Tre som det passar mig.

Med ett eget domännamn går det att hoppa runt på samma sätt bland nätets tjänster, men för vännerna även i fortsättningen vara nåbar på samma adress.