Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 15:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2012/10/30/har-ar-windows-phone-8/

TEKNIKBLOGGEN

Här är Windows Phone 8

I går kväll visade Microsoft upp den nya versionen av företagets operativsystem för mobiltelefoner, Windows Phone 8. Redan tidigare har Microsoft positionerat Windows Phone som ett operativsystem som användaren i stor utsträckning kan ge ett personligt utseende och funktion. Främst i jämförelse med Iphone. (De som kör en Android-telefon har också stora möjligheter att anpassa start- och låsskärm.)

I Windows Phone 7 handlade det bland annat om så kallade “Live Tiles”. Användargränssnittet i Windows-telefonerna är uppbyggt av brickor, och de levande varianterna kan exempelvis visa vännernas senaste statusuppdateringar. Med “Live Apps” kan ännu mer information visas direkt på telefonens startskärmar, men också på låsskärmen. Nytt är också att brickorna nu kan göras olika stora, så att det viktiga kan få ta lite större plats på skärmen.

Redan tidigare tyckte jag att startskärmen i Windows Phone var väldigt bra, och det ska bli spännande att testa nyheterna i praktiken.

Och då ska det också bli intressant att se hur de virtuella rummen fungerar. Om de mest blir en smart konstruktion på pappret, eller fungerar även i praktiken.

De virtuella rummen är en funktion för att skapa små slutna, sociala nätverk. I rummen finns chatt, delade kalendrar, fotoalbum och annat, och som användare bjuder man själv in de vänner man vill till dem. Men – och det är ett stort men – för att funktionen ska fungera fullt ut måste också vännerna ha en telefon som använder Windows Phone 8.

Jag har tidigare efterlyst funktioner som gör att jag kan låna ut mobiltelefon eller pekplatta till mina barn, utan att behöva oroa mig för att de råkar radera viktiga mail eller mötesbokningar i kalendern. För några veckor sedan testade jag Kurio, en Android-platta med den möjligheten.

Men med Windows Phone 8 ser Microsoft ut att göra det ännu bättre. I Kurio är “barnfunktionerna” en efterhandslösning, i Windows Phone 8 är “Kid’s corner” inbyggt i operativsystemet. Med funktionen aktiverad får barnen ett eget sätt att låsa upp telefonen, och kommer då bara åt de appar, spel och annat innehåll som föräldern valt ut.

Microsoft har tidigare köpt Skype, och en av nyheterna i Windows Phone 8 är en ny Skype-klient som enligt utsaga ska vara extremt strömsnål. Att ständigt vara nåbar via Skype i mobilen ska enligt Microsoft inte vara några problem.

Nytt i telefonerna är givetvis också ännu tätare kopplingar till nylanserade Windows 8 och Microsofts molntjänst Skydrive.

I USA börjar de första Windows Phone 8-telefonerna att säljas inom kort. Pris och lanseringsdatum för Sverige är ännu inte bestämt.